L 38 Forslag til lov om offentlige betalinger m.v.

Af: Finansminister Thor Pedersen (V)
Samling: 2003-04
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh. henvist til Det Politisk-Økonomiske Udvalg (PØU).

Efter 2. beh. henvist til fornyet behandling i Det Politiske-Økonomiske Udvalg (PØU).

Loven indebærer, at der for alle personer over 18 år og juridiske personer, der efter lov om Det Centrale Virksomhedsregister er tildelt et CVR-nummer, indføres en »nemkonto«, hvortil offentlige myndigheder kan foretage udbetaling af offentlige ydelser.

Derudover indebærer loven , at finansministeren kan anvise en »nembetaling« for personer og virksomheder, der ikke har mulighed for at oprette en »nemkonto«, ligesom finansministeren kan fastsætte regler om begrænsning af antallet af kontantkasser i kommunerne og overgang til elektronisk betaling i den offentlige forvaltning.

Det fremgik af bemærkningerne, at der inden for de sidste 50 år var sket en ændring i brugen af kontanter. Kontanter blev i langt mindre omfang end tidligere anvendt ved større udbetalinger som f.eks. løn, og udviklingen havde derfor skabt de nødvendige forudsætninger for at tilrettelægge en offentlig administration, der havde som udgangspunkt, at hver borger og virksomhed havde en pengeinstitutkonto.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 104 stemmer.
Partiernes ordførere
Inge-Lene Ebdrup (V), René Skau Björnsson (S), Poul Fischer (DF), Carina Christensen (KF), Morten Homann (SF), Margrethe Vestager (RV), Tove Videbæk (KrF) og Pernille Rosenkrantz-Theil (EL)