L 214 Forslag til lov om ændring af lov om værdipapirhandel m.v., lov om finansiel virksomhed, lov om erhvervsdrivende virksomheders aflæggelse af årsregnskab m.v. (årsregnskabsloven) med flere love.

(Ændring af Finanstilsynets og Fondsrådets kompetenceområder, Fondsrådets sammensætning og kontrol af visse virksomheders overholdelse af regler for finansiel information, SE-selskaber).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Samling: 2003-04
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh. henvist til Erhvervsudvalget (ERU).

Efter 2. beh. direkte overgang til 3. beh.

Loven etablerer en regnskabskontrol med udstedere af værdipapirer på fondsbørser og autoriserede markedspladser i Danmark. Det er en nyskabelse i dansk ret, der populært er blevet kaldt »lov om børspoliti«.

Fondsrådet varetager kontrollen med udstedernes års- og delrapporter, og Finanstilsynet varetager kontrollen med, at udstederne overholder kravene til finansiel information i andre dokumenter end de nævnte rapporter.

Samtidig fastsætter loven, at Fondsrådet får stort set samme kompetence som Det Finansielle Virksomhedsråd, og at Fondsrådet ligesom Virksomhedsrådet bliver en del af Finanstilsynet som en overordnet uafhængig myndighed.

Lovforslagets regler om regnskabskontrol tog udgangspunkt i forordning nr. 1606/2002/EF af 19. juli 2002 om anvendelse af internationale regnskabsstandarder (i koncernregnskaber).

Lovforslaget indeholdt enkelte justeringer om værdipapirhandel m.v. som følge af Rådets forordning om statut for det europæiske selskab (SE) nr. 2157/2001/EF.

Et flertal i Erhvervsudvalget opfordrede ministeren til at fremkomme med ændringsforslag, der kunne differentiere betalingen til denne børspolitiordning, så afgiften i højere grad afhang af virksomhedens/papirets størrelse. Ministerens ændringsforslag herom blev vedtaget ved tredje behandling.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 109 stemmer.
Partiernes ordførere
Rikke Hvilshøj (V), Frode Sørensen (S), Colette L. Brix (DF), Lars Barfoed (KF), Anne Grete Holmsgaard (SF) og Jann Sjursen (KD)