L 138 Forslag til lov om ændring af indfødsretsloven.

(Ændring af reglerne om erhvervelse af dansk indfødsret ved erklæring samt indførelse af ny bestemmelse om frakendelse af dansk indfødsret).

Af: Integrationsminister Bertel Haarder ()
Samling: 2003-04
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh. henvist til Indfødsretsudvalget (IFU).

Efter 2. beh. direkte overgang til 3. beh.

Loven indebærer bl.a., at personer, der er dømt for alvorlige samfundsfarlige forbrydelser, kan miste deres danske indfødsret, medmindre de derved bliver statsløse.

Desuden bliver adgangen til at få indfødsret ved erklæring indskrænket, så det fremover kun er statsborgere i de andre nordiske lande, der kan benytte sig af denne mulighed.

De personer, som tidligere kunne få indfødsret ved at afgive en skriftlig erklæring til statsamtet, skal fremover søge om dansk indfødsret ved naturalisation, dvs. ved lov.

Baggrunden for lovforslaget var en aftale, som regeringen indgik med Dansk Folkeparti den 18. september 2003 om udlændingeloven og dansk indfødsret.

Lovforslaget udmøntede aftalen for indfødsretsområdet, mens udmøntningen af de af aftalens bestemmelser, der havde relation til udlændingeloven, og som Socialdemokratiet i øvrigt også var med i, skete i lovforslag nr. L 171. Der henvises til omtalen af dette forslag.

Lovforslaget vedtaget med 61 stemmer (V, DF og KF) mod 50 (S, SF, RV, EL og KD).
Partiernes ordførere
Inge Dahl-Sørensen (V), Lars Kramer Mikkelsen (S), Søren Krarup (DF), Else Theill Sørensen (KF), Kamal Qureshi (SF), Elsebeth Gerner Nielsen (RV), Søren Søndergaard (EL) og Jann Sjursen (KD)