L 78 Forslag til lov om ændring af virksomhedsskatteloven og andre skattelove

(Udligningsordning for kunstnere).

Af: Skatteminister Svend Erik Hovmand (V)
Samling: 2002-03
Status: Stadfæstet
Titel ændret 3/12 02 fra: Forslag til lov om ændring af virksomhedsskatteloven, ligningsloven og personskatteloven. (Udligningsordning for kunstnere).

Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indfører en ordning for indkomstudligning for forfattere og skabende kunstnere. Efter loven er der mulighed for at henlægge en del af indkomsten fra eget arbejde af litterær eller skabende kunstnerisk karakter til beskatning i senere indkomstår, såfremt indkomstårets skattepligtige indkomst efter fradrag for henlæggelsen vil overstige et fastsat grundbeløb.

Det fremgik af bemærkningerne, at lovforslaget var et led i udmøntningen af aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti om finansloven for 2003.

Hensigten med lovforslaget var at støtte kunsten og kulturen ved at give kunstnere og forfattere mulighed for at foretage indkomstudjævning, idet denne gruppe ofte vil have meget svingende indkomster. Hermed kunne man sikre denne gruppe mod meget hård beskatning i enkelte år som følge af progressionen i skattesystemet.

Lovforslaget vedtaget med 93 stemmer (V, S, DF, KF, SF og KRF) mod 6 (RV og EL).
Partiernes ordførere
Hans Andersen (V), Henrik Sass Larsen (S), Mikkel Dencker (DF), Jørgen S. Lundsgaard (KF), Morten Homann (SF), Anders Samuelsen (RV), Line Barfod (EL) og Bodil Kornbek (KrF)