L 20 Forslag til lov om ændring af lov om tjenestemandspension, lov om vederlag og pension m.v. for ministre og lov om åremålsansættelse af tjenestemænd og ansatte på tjenestemandslignende vilkår.

(Ændringer som følge af førtidspensionsreformen, ændringer om tillæg til pensionister under 65 år henholdsvis 67 år samt ændringer som følge af indførelse af nye lønsystemer i staten).

Af: Finansminister Thor Pedersen (V)
Samling: 2002-03
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Arbejdsmarkedsudvalget (AMU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven medfører en tilpasning af reglerne om forhøjet svagelighedspension efter tjenestemandsloven til førtidspensionsreformen, som trådte i kraft den 1. januar 2003. Endvidere medfører loven en tilpasning af tjenestemandsloven til nedsættelsen af folkepensionsalderen fra 67 år til 65 år, således at der bl.a. gennemføres en overgangsordning for en gruppe tjenestemandspensionister, der oppebærer førtidspension efter lov om social pension.

Endelig medfører loven, at tjenestemænd, der aflønnes efter nye lønsystemer, der ikke er baseret på skalatrin, henføres til pensionsgivende skalatrin efter regler, der fastsættes ved aftale i henhold til reglerne herom i tjenestemandsloven.

Lovforslaget var et resultat af en række nødvendige tilpasninger som følge af de nye lønsystemer på statens område, tilpasning af tjenestemandspensionsloven m.v. til de ændringer, der pr. 1. januar 2003 skete i reglerne om førtidspension efter lov om social pension (førtidspensionsreformen, lovforslag nr. L 135-137 fra folketingsåret 2000-01, jf. omtalen i Årbog & Registre 2000-01 side 148-150), samt en aftale fra overenskomst- og aftalefornyelserne i staten pr. 1. april 2002, hvor man blev enige om, at overgangsordninger relateret til tillæg til tjenestemandspensioner indtil det 65. hhv. 67. år skulle lovhjemles.

Lovforslaget vedtaget med 66 stemmer (V, DF, KF, RV og KRF) mod 42 (S (ved en fejlafstemning), SF og EL).
Partiernes ordførere
Flemming Oppfeldt (V), Lone Møller (S), Bent Bøgsted (DF), Lars Barfoed (KF), Ole Sohn (SF), Anders Samuelsen (RV), Søren Søndergaard (EL) og Tove Videbæk (KrF)