L 47 Forslag til lov om ændring af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse og barselorlov m.v., lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel og lov om børnepasningsorlov.

(Udvidelse af barselorloven og ændring af børnepasningsorloven).

Af: Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen ()
Samling: 2001-02 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Arbejdsmarkedsudvalget (AMU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven betyder, at forældre med virkning fra 1. januar 2002 får ret til i alt 52 ugers barselorlov med fulde dagpenge.

Moderen har ret til 14 uger med fulde dagpenge lige efter barnets fødsel, hvor også faderen har ret til 14 dage.

Forældrene har derefter ret til 32 ugers forældreorlov med fulde dagpenge, og denne periode kan de frit fordele mellem sig. Moderen kan begynde denne periode, når hendes 14 ugers barselorlov er udløbet, mens faderen kan begynde perioden med det samme. Forældrene kan holde orlov sammen, forskudt eller i forlængelse af hinanden.

De 32 ugers orlov kan forlænges til 40 uger (alle) eller til 46 uger (lønmodtagere, der er i beskæftigelse). Hvis orloven forlænges, sættes dagpengene ned, så de svarer til 32 uger med fulde dagpenge.

Loven indebærer endvidere, at en del af orloven kan udskydes til senere brug. Der er en ret til at udskyde mellem 8 og 13 uger, men hvis forældrene ønsker at udskyde mere, skal det aftales med deres arbejdsgiver. Loven giver endvidere mulighed for at genoptage arbejdet delvist efter aftale med arbejdsgiveren.

Loven ophæver muligheden for at tage børnepasningsorlov for forældre, der omfattes af den udvidede barselorlov.

Lovforslaget skulle ses som en opfølgning på beslutningsforslag nr. B 200 om en forlænget fleksibel barselorlov, som V og KF havde fremsat i folketingsåret 2000-01. Der henvises til dette forslag og en række andre forslag (L 238, B 117, B 152) om en forlængelse af barselorloven fra folketingsåret 2000-01, jf. Årbog & Registre 2000-01, side 201, 263, 277 og 295.

Lovforslaget vedtaget med 58 stemmer (V, DF, KF og KRF), mod 47 (S, SF, RV og EL).
Partiernes ordførere
Jens Vibjerg (V), Mette Frederiksen (S), Bent Bøgsted (DF), Lars Barfoed (KF), Ole Sohn (SF), Anders Samuelsen (RV), Pernille Falcon (EL) og Ole M. Nielsen (KrF)