L 109 Forslag til lov om ændring af lov om kommunernes styrelse.

(Fritagelse af borgmester for kommunale hverv under visse undersøgelser).

Samling: 2001-02 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1.beh henvist til Kommunaludvalget (KOU).

Lovforslaget havde til formål at give indenrigs- og sundhedsministeren mulighed for i op til 3 måneder at fritage en borgmester for sit hverv som borgmester. Det drejede sig om situationer, hvor borgmesteren med rimelig grund var mistænkt for at have begået noget strafbart i sin egenskab af borgmester. I perioden skulle kommunalbestyrelsens næstformand være borgmesterens afløser.

Hvis det fortsat efter 3-måneders-periodens udløb var påkrævet, at borgmesteren ikke vendte tilbage til posten, var der mulighed for at vælge en ny borgmester for resten af valgperioden.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at sagsforløbet i Farum Kommune havde dokumenteret, at lovgivningens omfattende borgmesterbeskyttelse i sjældne situationer kunne skabe tvivl om, hvorvidt en effektiv og uvildig undersøgelse overhovedet var mulig, hvis der blev rejst mistanke om særdeles alvorlige forhold, der omfattede borgmesteren som en helt central person.
Partiernes ordførere
Marianne Pedersen (V), Ole Stavad (S), Klaus Hækkerup (S), Poul Nødgaard (DF), Knud Erik Kirkegaard (KF), Kristen Touborg (SF), Marianne Jelved (RV) og Bodil Kornbek (KrF)