L 264 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven, lov om midlertidig opholdstilladelse til visse personer fra det tidligere Jugoslavien m.v. og straffeloven.

(Skærpelse af strafniveauet for ulovlig beskæftigelse af udlændinge, Danmarks indtræden i det praktiske Schengensamarbejde, præcisering af Udlændingestyrelsens og politiets underholdsforpligtelse m.v.).

Af: Indenrigsminister Karen Jespersen (S)
Samling: 1999-00
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Loven gennemfører forskellige ændringer på udlændingeområdet. De væsentligste ændringer har følgende indhold:

- Strafferammen for ulovlig beskæftigelse af udlændinge fordobles fra 6 måneders til 1 års fængsel.

- Politiet får en beføjelse til at standse køretøjer inde i landet med henblik på at kontrollere, om køretøjet transporterer udlændinge, som er rejst ulovligt ind i landet.

- Det præciseres, hvornår politiet skal betale for indkvartering af udlændinge, og hvornår Udlændingestyrelsen skal.

Loven indeholder endvidere en række konsevensændringer, der skal sikre en mere smidig administration på udlændingeområdet.

Det fremgik af bemærkningerne, at lovforslaget bl.a. var et led i forberedelserne af Danmarks praktiske indtræden i Schengensamarbejdet. Regeringen ønskede samtidig at stramme reglerne for ulovlig beskæftigelse af udlændinge.

Lovforslaget indeholdt oprindelig en bestemmelse, som gav udlændingemyndighederne adgang til at ekspropriere ejendomme til indkvarteringssteder for asylansøgere. Et ændringsforslag fra indenrigsministeren om at tage dette element ud af lovforslaget blev vedtaget.

Lovforslaget vedtaget med 85 stemmer (S, V, KF, CD, RV, KRF og Frank Dahlgaard (UP)) mod 12 (SF og EL); 9 (DF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Dorte Bennedsen (S), Svend Erik Hovmand (V), Peter Skaarup (DF), Helge Adam Møller (KF), Anne Baastrup (SF), Elisabeth Arnold (RV), Arne Melchior (CD), Frank Aaen (EL) og Tom Behnke (FRI)