L 197 Forslag til børnelov.

Af: Justitsminister Frank Jensen (S)
Samling: 1999-00
Status: Bortfaldet
Beh sammen: L 197 og L 198.

Efter 1.beh henvist til Retsudvalget (REU).

Lovforslaget indeholdt regler om faderskab, der bl.a. indebar, at ugifte par i forbindelse med fødslen ville kunne få mandens faderskab registreret ved sammen at erklære at ville varetage omsorg og ansvar for barnet. Lovforslaget indeholdt endvidere en skærpelse af moderens pligt til at oplyse, hvem der er eller kan være barnets far.

Desuden blev det i lovforslaget foreslået, at en mand, der i den periode, hvor moderen er blevet gravid, har haft seksuelt forhold til hende, skal have ret til at få prøvet, om han er barnets far.

Endelig indeholdt lovforslaget regler om en faderskabssags behandling ved statsamtet, indbringelse for retten, genoptagelse af sagen og faderskab og moderskab ved kunstig befrugtning.

Lovforslaget byggede på betænkning nr. 1350/1997 om børns retsstilling afgivet af Justitsministeriets Børnelovsudvalg. Udvalget var blevet nedsat i 1992, bl.a. med henblik på at overveje nye regler om faderskab i lyset af de nye arvebiologiske bevismuligheder og udviklingen i samlivsformer. Nedsættelsen af udvalget skulle ses på baggrund af, at den eksisterende børnelov er fra 1960.
Partiernes ordførere
Lissa Mathiasen (S), Inge Dahl-Sørensen (V), Peter Skaarup (DF), Jens Heimburger (KF), Anne Baastrup (SF), Elisabeth Arnold (RV), Sonja Albrink (CD), Jette Gottlieb (EL), Jann Sjursen (KrF) og Tom Behnke (FRI)