L 217 Forslag til lov om ændring af lov om afgift af naturgas og bygas.

(Afgiftsforhøjelser m.v.).

Af: Skatteminister Carsten Koch ()
Samling: 1996-97
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Skatteudvalget (SAU).

Loven indebærer,

- at afgiften af naturgas forhøjes fra 1 øre pr. Nm3 til 164 øre pr. Nm3, dog således at afgiften fra ikrafttrædelsen i 1997 til 31. december år 2008 fastsættes til 123 øre pr. Nm3 eller 75 pct. af den endelige sats,

- at de fem regionale naturgasselskaber i en overgangsperiode gives et individuelt fastsat fradrag i afgiften, og

- at der indføres overgangsbestemmelser for Københavns Belysningsvæsen og bygasforsyningen i Frederiksberg, Aalborg, Svendborg og Kolding foruden anvendelsen af naturgas på H.C. Ørstedsværket og Svanemølleværket.

Det fremgik af bemærkningerne, at lovforslaget skulle ses i lyset af, at det ikke var lykkedes at opnå en aftale mellem regeringen og de regionale gasselskaber om omlægning af forholdene for naturgas, herunder om afløsning af 4. juni-aftalen, og at en fortsættelse af den hidtil gældende afgiftsfavorisering ville medføre en støtte, der i lyset af det stigende naturgassalg oversteg, hvad der var påkrævet for at skabe sammenhæng i sektorens økonomi.

Det fremgik endvidere af bemærkningerne, at regeringen ville forpligte sig til at tage loven op til revision, når der forelå et EF-direktiv med fælles regler for et indre gasmarked, dog senest inden udgangen af år 2000.

Det fremgik endelig af bemærkningerne, at bundfradragsordningen m.v. skulle godkendes af Kommissionen efter statsstøttereglerne, før de foreslåede ændringer kunne træde i kraft.

Lovforslaget fik sin endelige udformning gennem vedtagelsen af ændringsforslag fra skatteministeren.

Lovforslaget vedtaget med 60 stemmer (S, SF, RV, EL, og CD) mod 48 (V, KF, FP og DF).
Partiernes ordførere
Klaus Hækkerup (S), Peter Hansen-Nord (V), Eva Bente Møller (KF), Anni Svanholt (SF), Jan Køpke Christensen (FP), Sonja Albrink (CD), Bent Hindrup Andersen (EL) og Ole Donner (DF)