L 195 Forslag til lov om ændring af forskellige skattelove.

(Konsekvensændringer m.v. i anledning af lovrevision af kursgevinstloven).

Af: Skatteminister Carsten Koch ()
Samling: 1996-97
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 194.

Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Skatteudvalget (SAU).

Loven indeholder ændringer af aktieavancebeskatningsloven og ejendomsavancebeskatningsloven som led i lovrevisionen af kursgevinstloven. Loven indeholder desuden en ændring til realrenteafgiftsloven samt mindre justeringer af en række andre love.

Endvidere indeholder loven konsekvensændringer til en række love som følge af forslaget til den ny kursgevinstlov.

De enkelte hovedelementer i loven er følgende:

- Beskatningen af konvertible obligationer overføres fuldt ud til aktieavancebeskatningsloven.

- Ejendomsavancebeskatningslovens kontantomregningsregler ændres til, at kontantomregningen af afståelsessummen sker til kursen på afståelsestidspunktet i stedet for til kursen på anskaffelsestidspunktet. Reglerne i ejendomsavancebeskatningsloven bringes herved i overensstemmelse med kursgevinstlovens regler og afskrivningslovens regler.

- Reglen om, at der ikke sker underskudsbegrænsning hos debitorselskaber ved gældseftergivelser i det omfang, kreditor ikke har fradragsret for tabet efter reglerne om gældseftergivelser i koncernforhold, udvides til også at gælde tilfælde, hvor kreditselskabet er et udenlandsk selskab.

- Harmonisering af visse regler om fremførsel af tab efter aktieavancebeskatningsloven, kursgevinstloven og ejendomsavancebeskatningsloven med de almindelige regler om underskudsbegrænsning.

- En justering af den i aktieavancebeskatningsloven indeholdte definition af børsnoterede aktier, en ændring af den i ejendomsavancebeskatningsloven indeholdte dispensationskompetence vedrørende genopførelse samt en ændring af den i ligningsloven indeholdte værnsregel ved overdragelse af goodwill m.m. mellem interesseforbundne parter og ligningslovens regler vedrørende kurstabsfradrag.

- Konsekvensændringer som følge af det nye lovforslag til lov om skattemæssig behandling af gevinster og tab på fordringer, gæld og finansielle kontrakter.

Lovforslaget blev fremsat som et følgeforslag til lovforslag nr. L 194 om en ny kursgevinstlov.

Lovforslaget blev vedtaget efter en række ændringsforslag fra skatteministeren.

Lovforslaget vedtaget med 90 stemmer (S, V, KF, RV og CD) mod 16 (SF, FP, EL og DF).
Partiernes ordførere
Jens Peter Vernersen (S), Svend Aage Jensby (V), Eva Bente Møller (KF), Jes Lunde (SF), Kim Behnke (FP) og Bent Hindrup Andersen (EL)