L 152 Forslag til lov om fødevarekvalitet.

Af: Fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S)
Samling: 1996-97
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Landbrugs- og Fiskeriudvalget (LFU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Landbrugs- og Fiskeriudvalget (LFU).

Loven giver ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri adgang til at iværksætte en frivillig mærkningsordning til fremme af produktion og afsætning af udvalgte landbrugs- og fiskeriprodukter af særlig høj kvalitet.

Loven omfatter alle fødevarer af animalsk eller vegetabilsk oprindelse. Desuden vil andre landbrugs- og fiskeriprodukter såsom foderstoffer også kunne omfattes af mærkningsordningen.

Til at bistå fødevareministeren ved bl.a. fastlæggelse af kvalitetskriterier og krav for produkter omfattet af mærkningsordningen nedsættes Fødevarekvalitetsudvalget, som er sammensat af medlemmer udpeget af ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri efter indstilling fra de relevante forbruger- og erhvervsorganisationer og myndigheder.

Det fremgik af bemærkningerne, at hensigten med lovforslaget var at etablere et samlet lovgivningsmæssigt grundlag for at iværksætte den kvalitetsmærkningsordning, som blev fremlagt af det af landbrugs- og fiskeriministeren (nu fødevareministeren) i juli 1995 nedsatte kvalitetsmærkningsudvalg i »Rapport om en frivillig mærkningsordning« af 31. oktober 1995 og »Koncept til en frivillig kvalitetsmærkningsordning« af juli 1996.

Lovforslaget vedtaget med 106 stemmer (S, V, KF, SF, RV, FP, CD og DF) mod 3 (EL).
Partiernes ordførere
Tove Lindbo Larsen (S), Mariann Fischer Boel (V), Lene Espersen (KF), Jørn Jespersen (SF), Niels Højland (FP), Bent Hindrup Andersen (EL), Addi Andersen (CD) og Kristian Thulesen Dahl (DF)