L 168 Forslag til lov om ændring af lov om skattemæssig behandling af gevinst og tab på fordringer, gæld og finansielle kontrakter (kursgevinstloven).

(Omgåelse af overkursreglen m.v.).

Af: Skatteminister Carsten Koch ()
Samling: 1994-95
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven udvider beskatningsmulighederne for lån stiftet til overkurs. Personer, der stifter et sådant lån, er efter gældende regler skattepligtige af gevinsten. Udvidelsen består i, at beskatningen også omfatter lån, der videreoverdrages til en person.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at dets formål var at forhindre personer i at omgå overkursreglen i kursgevinstloven.

Efter den hidtil gældende bestemmelse har man ikke betragtet en skyldners overtagelse af en forpligtelse som stiftelse af en nyforpligtelse, når vilkårene i øvrigt forbliver uændrede. Denne regel er blevet omgået, og loven vil derfor beskatte gevinsten hos den nye debitor ved overtagelsen. Fortjenesten opgøres som forskellen mellem fordringens værdi på overtagelsestidspunktet og det beløb,
som skyldneren skal indfri.

Lovforslaget vedtaget med 109 stemmer (S, V, KF, SF, FP, RV, EL og CD); 1 (Jacob Haugaard (UP)) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Jacob Buksti (S), Mariann Fischer Boel (V), Gitte Seeberg (KF), Tommy Dinesen (SF), Kristian Thulesen Dahl (FP), Elisabeth Arnold (RV) og Frank Aaen (EL)