L 136 Forslag til lov om ændring af lov om støtte til folkeoplysning.

(Bestemmelser om kredse, om tilskud til undervisning m.v. af handicappede, om lokaletilskud samt om regnskab og revision m. v.).

Af: Undervisningsminister Ole Vig Jensen (RV)
Samling: 1994-95
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Uddannelsesudvalget (UDU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven tydeliggør kredsbegrebet og præciserer bl.a., at oplysningsforbund, foreninger og klubber kan udgøre en kreds i lovens forstand. Loven forhøjer tilskuddet til undervisning af deltagere med handicap, således at 1 deltagertime tæller med faktoren 3,5, og præciserer kommunalbestyrelsernes forpligtelse til at yde lokaltilskud. Endelig indeholder loven bestemmelser om regnskab og revision.

I henhold til den gældende folkeoplysningslov skulle der i folketingsåret 1994-95 fremsættes forslag til revision af loven. Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at det var udformet ud fra tre helt overordnede synspunkter. For det første skulle hovedprincipperne i den gældende lov bevares og balancen i loven opretholdes. Det betød, at respekten for områdernes egenart, egenforvaltning og selvbestaltethed skulle være en grundbetingelse. For det andet skulle loven på enkelte områder ændres for at opnå bedre overensstemmelse mellem ønskerne til loven og lovens virkninger. Og for det tredje havde der vist sig behov for en del tekniske præciseringer og korrektioner.

Lovforslaget vedtaget med 123 stemmer (S, V, KF, SF, RV, EL og CD) mod 6 (FP).
Partiernes ordførere
Peder Sass (S), Lars Løkke Rasmussen (V), Eva Bente Møller (KF), Aage Frandsen (SF), Jan Køpke Christensen (FP), Dorit Myltoft (RV), Peter Duetoft (CD) og Bruno Jerup (EL)