L 6 Forslag til lov om ændring af lov om forsvarets personel, lov om hjemmeværnet, lov om statens uddannelsesstøtte og lov om værnepligtsorlov m.v.

(Udsendelse af personel til FN-tjeneste m.v., herunder orlov for lønmodtagere og uddannelsessøgende m.v.).

Af: Forsvarsminister Hans Hækkerup (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 5 og B 1.

Efter 1. beh henvist til Forsvarsudvalget (FOU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Forsvarsudvalget (FOU).

Med loven tydeliggøres militært personels pligt til at forrette tjeneste uden for landets grænse. Denne pligt omfatter også opgaver efter anmodning fra internationale organisationer.

Endvidere fastsætter loven regler for tab af forsørger og godtgørelse for varigt men til personel, der sendes til udlandet for at deltage i konfliktforebyggende, fredsbevarende eller fredsskabende opgaver.

Endelig giver loven civilt personel med rådighedskontrakt adgang til med kort varsel at blive frigjort fra en ansættelse, idet personellet samtidig beskyttes mod afskedigelse på grund af fravær for at forrette militær tjeneste. På samme måde får en uddannelsessøgende krav på orlov fra uddannelsen.

Ifølge lovforslagets bemærkninger havde det til formål at sikre, at dansk forsvar fortsat kunne leve op til den internationale situation, der stillede krav om et øget dansk engagement i løsningen af opgaver som f.eks. konfliktforebyggende, fredsbevarende, fredsskabende, humanitære og andre lignende opgaver for internationale organisationer.

Forsvarets bidrag til løsning af internationale opgaver skulle ifølge bemærkningerne ske bl.a. gennem udsendelse af enheder og enkeltpersoner.

Det udvidede engagement i udlandet ville øge behovet for personel med rådighedskontrakt med henblik på eventuel udsendelse. Lovforslaget tilsigtede derfor endvidere, at personel med rådighedskontrakt ved f.eks. Den Danske Internationale Brigade (jf. beslutningsforslag nr. B 1) i overensstemmelse med regeringens eller Folketingets beslutning om dansk deltagelse i internationale opgaver skulle frigøres fra arbejdsmarkedet, uddannelse m.m. med kort varsel og efter endt udsendelse vende tilbage hertil. Arbejdsgivere, der i sådanne tilfælde ville ansætte en ledig som vikar, skulle kunne opnå løntilskud i henhold til gældende regler.

Lovforslaget fik sin endelige udformning efter vedtagelsen af ændringsforslag stillet af forsvarsministeren i udvalgets betænkning. Med ændringsforslaget blev aldersgrænsen for berettigelse til forsørgertabserstatning udvidet fra 18 til 21 år.

Lovforslaget blev behandlet sammen med lovforslag nr. L 5 og beslutningsforslag nr. B 1, hvortil der henvises.

Lovforslaget vedtaget med 115 stemmer (S, KF, V, FP, CD, RV og KRF) mod 10 (SF).
Partiernes ordførere
Ove Fich (S), Ingrid Rasmussen (S), Svend Aage Jensby (V), Helge Adam Møller (KF), Pelle Voigt (SF), Kristian Thulesen Dahl (FP), Peter Duetoft (CD), Jørgen Estrup (RV) og Inger Stilling Pedersen (KrF)