L 134 Forslag til lov om statsgaranti til udviklingsvirksomhed.

Af: Industriminister Jan Trøjborg (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Beh sammen med B 22.

Efter 1. beh henvist til Erhvervsudvalget (ERU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven giver mulighed for, at private aktieselskaber, der driver eller ønsker at drive udviklingsvirksomhed, kan få adgang til at blive omfattet af en statslig garantiordning. For at opnå statsgaranti skal selskabet have en egenkapital på mindst 50 mio. kr. og kunne investere ansvarlig kapital, bistand og rådgivning i mindre virksomheder med henblik på at medvirke til udvikling af disse.

Et selskab, der opnår statsgaranti, kaldes et udviklingsselskab. Det skal oprette en særlig udviklingsportefølje, der indeholder den ansvarlige kapital i de mindre virksomheder, der ønskes omfattet af garantiordningen. Porteføljen holdes regnskabsmæssigt adskilt fra selskabets øvrige virksomhed. Når selskabet har holdt den ansvarlige kapital i udviklingsporteføljen i mindst 3 år, vil 50 pct. af de realiserede tab på porteføljen blive dækket ved udbetaling fra den statslige garanti.

Industri- og samordningsministeren bemyndiges til at administrere ordningen og til at fastsætte nærmere regler herom.

Det fremgik af bemærkningerne, at hensigten med lovforslaget var at tilvejebringe et grundlag for, at udviklingsvirksomheder blev kommercielt interessante som investeringsobjekter. Samtidig ville udviklingspotentialerne i de mindre virksomheder kunne udnyttes og udvikles til gavn for en ny vækst i erhvervslivet og i beskæftigelsen.

Det var regeringens opfattelse, at finansieringsvilkårerne for de mindre og mellemstore virksomheder var af stor betydning for det generelle erhvervsøkonomiske klima; men disse virksomheders tilførsel af egenkapital havde i de senere år været underlagt meget vanskelige vilkår. Denne dårlige konjukturudvikling havde efter regeringens opfattelse aktualiseret behovet for tiltag, der kunne fremme mulighederne for og kvaliteten af tilførsel af egenkapital til disse virksomheder.

Lovforslaget vedtaget med 63 stemmer (S, SF, CD, RV og KRF) mod 44 (KF, V og FP).
Partiernes ordførere
Ole Vagn Christensen (S), Erik Larsen (V), Pernille Sams (KF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Kim Behnke (FP), Sonja Albrink (CD), Lone Dybkjær (RV) og Merethe Due Jensen (KrF)