L 77 Forslag til lov om ændring af realkreditlov og lov om realkreditlignende lån og andelsboliglån m.v.

(Liberalisering og præcisering af udlånsbestemmeiserne, tilsyn på konsolideret grundlag m.v.).

Af: Boligminister Svend Erik Hovmand (V)
Samling: 1992-93
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Boligudvalget (BOU).

Efter 2.beh henvist til fornyet beh i Boligudvalget (BOU).

Loven liberaliserer realkreditbelåningen af ejerboliger til helårsbrug, idet der i alle situationer der kan ydes mixlån inden for en lånegrænse på 80 pct. og med en maksimal løbetid på 30 år. Tidligere fandtes der forskellige låntyper afhængig af formålet med at optage lånet.

Loven udvider desuden Finanstilsynets tilsynsforpligtelse til at omfatte den del af en koncern, der har et finansielt holdingselskab som moderselskab. Tilsynet skal ske med hele koncernen på konsolideret grundlag.

Herudover indeholder loven bl.a. en tydeliggørelse af udlånsbestemmelserne og præcisering af reglerne om realkreditinstitutternes interne revision.

Lovforslagets bestemmelse om ophævelse af formålssondringen ved realkreditbelåning af ejerboliger til helårshuse skulle bl.a. overflødiggøre ægtefællehandler, idet vilkårene for tillægslån blev de samme som for ejerskiftelån.

Lovforslagets bestemmelser om tilsyn på konsolideret grundlag var en gennemførelse af Rådets direktiv nr. 92/30/EØF.

Lovforslaget vedtaget med 125 stemmer (S, KF, V, FP, CD, RV, KRF og Hans Erenbjerg (UP)) mod 9 (SF).
Partiernes ordførere
Jørn Pedersen (S), Christian Mejdahl (V), Pernille Sams (KF), Pelle Voigt (SF), Kirsten Jacobsen (FP), Jørgen Estrup (RV), Svend Aage Jensen (CD) og Henning Lysholm (KrF)