L 195 Forslag til lov om ændring af lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel.

(ATP-bidrag af dagpenge m.v.).

Af: Socialminister Karen Jespersen (S)
Samling: 1992-93
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Socialudvalget (SOU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3. beh.

Ved loven fastsættes det bl.a., at der ved udbetaling af dagpenge ved fravær på grund af sygdom, graviditet, barsel eller adoption skal indbetales bidrag til ATP af enten arbejdsgiverne eller de kommunale dagpengemyndigheder, afhængigt af hvem der udbetaler dagpengene.

Videre fastsættes det, at retten til dagpenge bortfalder ved fødsel og adoption, når arbejdet genoptages inden udløbet af dagpengeperioden.

Herudover gennemføres nogle mindre ændringer af loven.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at det var en følge af L 152 i folketingsåret 1991-92 om Arbejdsmarkedets Tillægspension (jf. Årbog og Registre 1991-92, side 143). Det blev her fastsat, at lønmodtagere skulle omfattes af ATP-ordningen under arbejdsfravær på grund af sygdom, barsel eller adoption, hvis de ville være berettigede til dagpenge efter lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel.

Ifølge bemærkningerne indebar forslaget, at der blev skabt reel ligestilling mellem de ansatte, der får løn under sygdom, og for hvem der allerede indbetaltes ATP-bidrag under fravær, og andre lønmodtagere.

Lovforslaget fik sin endelige udformning gennem vedtagelsen af ændringsforslag stillet af socialministeren i Socialudvalgets betænkning.

Lovforslaget vedtaget med 68 stemmer (S, SF, CD, RV og KRF) mod 46 (KF, V og FP).
Partiernes ordførere
Hans Jørgen Jensen (S), Helge Sander (V), Karen Højte Jensen (KF), Lilli Gyldenkilde (SF), Tom Behnke (FP), Dorit Myltoft (RV) og Knud Glønborg (KrF)