L 163 Forslag til lov om ændring af lov om social bistand og lov om social pension.

(Ændring af reglerne om opholdskommune m.v., plejeforanstaltninger eget hjem, bofællesskaber m.v.).

Af: Socialminister Else Winther Andersen (V)
Samling: 1992-93
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Socialudvalget (SOU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Ved loven foretages der bl.a. følgende ændringer i lov om social bistand og i lov om social pension:

- Refusion fra en tidligere opholdskommune skal tillige omfatte pleje i eget hjem med dækning af merudgifter ved omfattende plejeforanstaltninger og optagelse i bofællesskaber, hvis en anden kommune eller offentlig myndighed har medvirket til, at personen er blevet optaget i institution eller pleje i den anden kommune.

- Kommunens aftale om refusion fra en tidligere opholdskommune, når en person flytter i en ældreegnet bolig i en anden kommune, skal også kunne omfatte tiden efter flytning fra denne bolig, f.eks. til et plejehjem.

- Refusion for udgifter til hjemmehjælp under midlertidigt ophold i en anden kommune skal gives, når der er ydet hjælp i mere end 1 måned.

- Krav mod en tidligere opholdskommune skal rejses senest 3 år efter hjælpens ydelse.

- Retten til i ganske særlige tilfælde at flytte i plejehjem m.v. i en anden kommune skal udvides til at omfatte bofællesskaber efter bistandsloven.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at opholdskommunereglerne i bistandsloven hvilede på nærhedsprincippet, således at en borger skulle kunne søge bistand hos sin aktuelle opholdskommune, og at den kommune, der traf beslutning om bistand, afholdt den kommunale andel af udgifterne hertil. Hermed sikrede man den bedst mulige ressourceudnyttelse. Når en person flyttede til en anden kommune, overgik disse forpligtelser til denne kommune.

Efter at den nye regering var tiltrådt, blev lovforslaget taget tilbage af den nye socialminister. Lovforslaget blev herefter optaget af KF og V.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 108 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Grete Schødts (S), Eva Kjer Hansen (V), Pia Christmas-Møller (KF), Lilli Gyldenkilde (SF), Kirsten Jacobsen (FP), Dorit Myltoft (RV) og Inger Stilling Pedersen (KrF)