L 266 Forslag til lov om oprettelse af et transportråd.

Af: Trafikminister Kaj Ikast (KF)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Trafikudvalget (TRU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indebærer, at der nedsættes et transportråd. Rådet skal styrke vidensopbygning og forskning inden for transportsektoren samt fremme dansk viden om og deltagelse i internationalt forskningssamarbejde. Rådet skal desuden fremme formidlingen af forsknings- og udredningsresultater.

Transportrådet, der skal have 7 medlemmer, skal endvidere efter anmodning fra regering og Folketing sørge for, at der bliver udarbejdet analyser.

Loven medfører endvidere, at trafikministeren efter samråd med miljøministeren skal nedsætte et repræsentantskab. Repræsentantskabet skal sikre kontakten mellem på den ene side Transportrådet og på den anden side de forskningsudførende institutioner og virksomheder samt de institutioner, myndigheder og organisationer, der har væsentlig interesse i transportforskningen.

Lovforslaget var en udmøntning af aftalen om finansloven for 1992 mellem S, KF, V, CD, RV og KRF. En del af denne aftale var en opfølgning af KVR-regeringens transporthandlingsplan. I bemærkningerne til lovforslaget hed det bl.a.:

'Med henblik på at styrke beslutningsgrundlaget på trafikområdet fremsætter regeringen efter nærmere forhandling med partierne lovforslag om et transportråd. Der afsættes 10 mio. kr. i 1992 og 20 mio. kr. årligt i de følgende år.'

Lovforslaget vedtaget med 105 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) mod 5 (FP).
Partiernes ordførere
Helge Mortensen (S), Agnete Laustsen (KF), Tommy Dinesen (SF), Ole Donner (FP), Arne Melchior (CD), Jens Bilgrav-Nielsen (RV) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)