L 123 Forslag til lov om ophævelse af lov om arbejdsmarkedsbidrag og om ændring af merværdiafgiftsloven (momsloven).

(Tillægsmoms på 3 pct.).

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 124 og L 125.

Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Skatteudvalget (SAU).

Loven ophæver lov om arbejdsmarkedsbidrag, og bidraget bliver erstattet af en tillægsmoms på 3 pct.

En tillægsmoms på 3 pct. svarer til et arbejdsmarkedsbidrag på 2,5 pct., fordi der beregnes moms af arbejdsmarkedsbidraget. Dette bidrag udgør 2,5 pct. af prisen inklusive bidraget, og der gælder længere betalingsfrister for arbejdsmarkedsbidrag end for moms. Når disse forhold tages i betragtning, er der nøje overensstemmelse mellem et arbejdsmarkedsbidrag på 2,5 procentpoint og en moms på 3,0 procentpoint.

Lov om arbejdsmarkedsbidrag blev gennemført med virkning fra den 1. januar 1988 som et led i omlægningen af den økonomiske politik i efteråret 1987. Hensigten med omlægningen var bl.a. at forbedre erhvervenes konkurrenceevne.

Ved omlægningen blev arbejdsgiverne fritaget for en række afgifter og udgifter, der blev beregnet ud fra beskæftigelsen i virksomhederne. Fritagelsen for afgifterne og udgifterne forbedrede erhvervenes konkurrenceevne, men gav samtidig et provenutab for staten. Dette provenutab blev delvis finansieret ved indførelse af arbejdsmarkedsbidraget.

Arbejdsmarkedsbidraget var en generel afgift på 2,5 pct. af momsgrundlaget eller et lignende grundlag.

Lovforslaget vedtaget med 111 stemmer (S, KF, V, CD, RV og KRF) mod 20 (SF og FP); 4 (Hjortnæs (S), Risgaard Knudsen (S), Sonja Mikkelsen (S) og Kaj Poulsen (S)) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Mogens Lykketoft (S), Peter Brixtofte (V), Christian Overdal Aagaard (KF), Jens Thoft (SF), Ole Donner (FP), Bente Juncker (CD), Elisabeth Arnold (RV) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)