L 15 Forslag til lov om ændring af aktieafgiftsloven.

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1990-91 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Lovforslaget indeholdt en generel fritagelsesbestemmelse ved køb af aktier hos en udenlandsk part.

Ifølge aktieafgiftsloven skal der betales afgift, når en udenlandsk sælger overdrager aktier m.v. til en dansk køber. Der er en enkelt undtagelse, nemlig hvor den udenlandske sælger er vekselerer eller pengeinstitut, og den danske køber er et børsmæglerselskab.

Der skal derimod ikke betales afgift, hvis sælgeren er en dansk fondshandler.

Siden vedtagelsen af aktieafgiftsloven i 1987 er der blevet rejst spørgsmål om, hvorvidt den afgiftsmæssige forskelsbehandling, der er mellem på den ene side udenlandske vekselerere og pengeinstitutter og på den anden side danske fondshandlere, er i strid med EØF-traktatens regler om fri udveksling af tjenesteydelser. Baggrunden for lovforslaget var, at det ikke kan afvises, at udenlandske vekselerere og pengeinstitutter i visse situationer udsættes for en forskelsbehandling.

I januar 1988 fremsatte regeringen et lovforslag om ændring af aktieafgiftsloven (L 166), se Årbog & Registre 1987-88 side 149.

Hensigten var at give mulighed for, at udenlandske fondshandlere på samme måde som danske fondshandlere kunne sælge afgiftsfrit til danske investorer.

Dette forslag blev imidlertid kritiseret, fordi der ikke skulle betales afgift, når en udenlandsk privat part solgte aktier til en dansk privat part via en udenlandsk fondshandler, mens der var afgift, når den samme handel skete via en dansk fondshandler.

Forslaget bortfaldt ved folketingsvalget i 1988.

Som en konsekvens af kritikken indeholdt nærværende lovforslag en generel fritagelsesbestemmelse ved køb af aktier hos en udenlandsk part.

Lovforslaget nåede ikke at blive færdigbehandlet i 1. samling, men blev genfremsat i 2. samling som lovforlag nr. L 37.
Partiernes ordførere
Klaus Hækkerup (S), Henning Grove (KF), Jens Skrumsager Skau (V), Ib Bjørn Poulsen (SF), Mogens Houmann Elvensø (FP), Elisabeth Arnold (RV), Bente Juncker (CD) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)