L 5 Forslag til lov om ændring af forskellige skatte- og afgiftslove m.v.

(Eftergivelse og henstand).

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1989-90
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 2 - L 4.

Efter 1.beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3. beh.

Loven har til formål at skabe fælles retningslinjer på hele Skatteministeriets område vedrørende eftergivelse og henstand for personer, selskaber m.v. med hensyn til skat, moms, arbejdsmarkedsbidrag, told, punktafgifter m.v.

De fælles retningslinjer tager udgangspunkt i konkurslovens bestemmelser om gældssanering, således at der sker en tilpasning af skattevæsenets og toldvæsenets eftergivelsespraksis til den praksis, der følges i skifteretterne i sager om gældssanering. Harmoniseringen af reglerne har bl.a. til formål at sikre en ensartet behandling af borgerne og dermed en styrkelse af retssikkerheden. Endvidere medfører regelharmoniseringen, at man i visse tilfælde kan undgå at gennemføre en gældssaneringssag ved skifteretten, når der er tale om gæld til skatte- og toldvæsenet.

Lovforslaget fandt sin endelige udformning gennem vedtagelsen af en række ændringsforslag af skatteministeren.

Disse ændringsforslag indebar, at reglerne om henstand og eftergivelse blev udvidet til også at omfatte selskaber, foreninger m.v. Hermed får skattemyndighederne hjemmel til at indgå akkorder med juridiske personer for så vidt angår skattegæld, toldgæld m.v.

Lovforslaget udgjorde sammen med L 2 - 4 forenklingspakke I på skatteområdet.

Lovforslaget vedtaget med 145 stemmer (S, KF, V, FP, RV, CD og KRF); 22 (SF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Klaus Hækkerup (S), Christian Overdal Aagaard (KF), Jens Skrumsager Skau (V), Jens Thoft (SF), Mogens Glistrup (FP), Bente Juncker (CD), Elisabeth Arnold (RV) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)