L 26 Forslag til realkreditlov.

Af: Boligminister Agnete Laustsen (KF)
Samling: 1989-90
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 28.

Efter 1.beh henvist til Boligudvalget (BOU).

Efter 2.beh henvist til fornyet beh i Boligudvalget (BOU).

Lovens hensigt er dels at opfylde de forpligtelser, der er fastsat i en række EF-direktiver om gennemførelse af det indre marked for finansielle tjenesteydelser, dels at gennemføre en række forenklinger og liberaliseringer af reglerne i forhold til den hidtil gældende realkreditlov.

Lovens hovedindhold er:

- Realkreditinstitutternes virksomhedsområde udvides, således at kapitalfremskaffelsen kan baseres på andre værdipapirer end realkreditobligationer, og således at institutterne kan drive accessorisk virksomhed.

- Indførelse af regler for godkendelse af nye realkreditinstitutter, der skal være organiserede som aktieselskaber. Egenkapitalen skal mindst udgøre 150 mio. kr. De eksisterende realkreditinstitutter vil med boligministerens godkendelse kunne omdannes til aktieselskaber.

- Reglerne for långivningen (omfattende såvel nominallån som indekslån) forenkles på en række områder. Bl.a. ophæves for alle ejendomskategorier, bortset fra ejerboliger og fritidshuse, den såkaldte formålssondring.

- Balanceprincippet ændres således, at kravet til balance vedrører forholdet mellem de samlede indbetalinger fra låntagerne og instituttets samlede pligtige udbetalinger til obligationsejerne.

- Realkreditinstitutternes adgang til at drive virksomhed i udlandet gøres permanent.

- Kravene til realkreditinstitutternes egenkapital forøges. Boligministeren bemyndiges til at fastsætte nærmere regler for egenkapitalens opgørelse, herunder for vilkårene for medregning af låntagernes solidariske hæftelse.

- Der indføres bestemmelser for realkreditinstitutternes anbringelse af deres midler, hvoraf den altovervejende del skal placeres i obligationer. Tilsynet med realkreditinstitutterne varetages nu af Finanstilsynet. Herudover udbygges bestemmelserne om regnskab, revision m.v., således at de er parallelle til de for banker og sparekasser gældende.

Lovforslaget vedtaget med 140 stemmer (S, KF, V, FP, RV, CD, KRF, Breckmann (Fær.) og Steenholdt (Grønl.)) mod 15 (SF).
Partiernes ordførere
Hans Peter Baadsgaard (S), Lizzie Lichtenberg (KF), Christian Mejdahl (V), Holger K. Nielsen (SF), Kirsten Jacobsen (FP), Jørgen Estrup (RV), Herluf Rasmussen (CD) og Henning Lysholm (KrF)