L 2 Forslag til lov om ændring af forskellige skattelove.

(Forenkling af dispensationsbestemmelser m.v.).

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1989-90
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 3 - L 5.

Efter 1.beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2.beh henvist til fornyet beh i Skatteudvalget (SAU).

Formålet med loven er at styrke retssikkerheden og forenkle skattereglerne ved bl.a. at lovfæste praksis i nogle af de dispensationsbestemmelser, der er baserede på så fast en praksis, at ansøgningsproceduren virker som et overflødigt led, og dernæst ved at ophæve en række bestemmelser, der ikke eller kun i ringe omfang bruges i praksis.

De vigtigste ændringer er følgende: Efter loven ophæves for det første beskatningen af en- og tofamilieshuse, sommerhuse, ejerlejligheder og landbrugets stuehuse, som ejeren har beboet, også selv om de sælges inden 2 år. Efter loven er ejendomsavancen skattefri, hvis sælgeren eller dennes husstand har beboet ejendommen i en del af eller i hele den periode, hvori sælgeren har ejet ejendommen. Reglen gælder tilsvarende ved salg af anparts-, aktie- og andelslejligheder.

For det andet giver loven fri adgang til at hæve etableringskontoindskud og investeringshenlæggelser mod efterbetaling. For det tredje skal handelsrenter, der afregnes i forbindelse med handel med obligationer eller andre rentebærende fordringer (pantebreve m.v.), nu altid beskattes henholdsvis fradrages i det indkomstår, hvori handelen afvikles. Endelig indeholder loven en bestemmelse om skattefritagelse for boligtilskud ydet efter § 19 i lov om boliger for ældre og personer med handicap.

Lovforslaget udgjorde sammen med L 3-5 forenklingspakke I på skatteområdet.

3. behandling af lovforslaget blev efter indlevering af underskrifter i henhold til grundlovens § 41, stk. 3, udskudt i 12 søgnedage efter lovforslagets vedtagelse ved 2. behandling.

Lovforslaget vedtaget med 78 stemmer (KF, V, FP, RV og CD) mod 25 (SF og KRF); 44 (S) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Klaus Hækkerup (S), Christian Overdal Aagaard (KF), Jens Skrumsager Skau (V), Jens Thoft (SF), Mogens Glistrup (FP), Bente Juncker (CD), Elisabeth Arnold (RV) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)