L 99 Forslag til lov om ændring af lov om afgift af visse detailsalgspakninger.

Af: Miljøminister Lone Dybkjær (RV)
Samling: 1988-89
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 100.

Efter 1. beh henvist til Miljø- og Planlægningsudvalget.

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Miljø- og Planlægningsudvalget.

Hovedsigtet med loven er at begrænse anvendelsen af engangsemballage til drikkevarer samt generelt at påvirke forbruget af engangsemballage med henblik på øget genanvendelse med heraf følgende nedsættelse af affaldsmængderne hidrørende fra emballage.

Den nuværende emballageafgift har generelt bevirket øget genanvendelse af glasemballage, men specielt på vinområdet har afgiften i sin nuværende form haft en uhensigtsmæssig effekt.

På vinområdet har forskellen mellem afgiftssatsen for glas og karton sammenholdt med den relativt høje pris for skyllede genbrugsflasker bevirket, at genanvendelsen af glasflasker er fremmet, men at markedsandelen af glasflasker er reduceret til fordel for kartonemballagen.

For at modvirke øget anvendelse af engangsemballage til vin er det således af miljømæssige grunde ønskeligt at forhøje afgiften af kartonemballage.

Herudover skal afgiftsforhøjelsen tilskynde til anvendelse af mindre emballage på juiceområdet, hvor afgiften kan tilskynde til salg af mindre emballagekrævende juicekoncentrat frem for fortyndet juice med deraf følgende større emballageforbrug.

Ud over en differentieret forhøjelse af afgiften af karton- og metalemballage foreslås en generel forhøjelse af afgiften af alle de af loven omfattede emballagetyper, idet en forhøjelse generelt vil medvirke til at øge motivationen til genbrug af emballager.

Loven motiverer således ikke alene til anvendelse af genbrugelig emballage, men bevirker tillige, at disse emballager genbruges i højere grad end hidtil.

Loven skal ses i sammenhæng med forslag til lov om afgift af visse chlorfluorcarboner og haloner (L 98) og forslag til lov om visse miljøafgifter (L 100). Se nærmeste foranstående og efterfølgende sag. Alle 3 lovforslag har til formål at virke adfærdsregulerende.

Loven fik sin endelige udformning gennem vedtagelse af en række ændringsforslag stillet af miljøministeren.

ÆndringsforsIagene modificerer visse afgiftssatser for at modgå konkurrenceforvridning specielt på juiceområdet. Endvidere afgiftsbelægges emballage til vand uden kulsyre. Endelig pålægges engangsemballage til flydende mælkeprodukter en afgift på 10 øre. Hensigten med denne afgift er at tilskynde til udviklingen af et returflaskesystem på mælkeområdet.

Lovforslaget vedtaget med 128 stemmer (S, KF, SF, V, RV, KRF og Steenholdt (Grønl.)) mod 22 (FP og CD).
Partiernes ordførere
Jan Trøjborg (S), Henning Grove (KF), Hanne Severinsen (V), Leif Hermann (SF), Knud Lind (FP), Lis H. Noer (CD), Marianne Jelved (RV) og Knud Glønborg (KrF)