L 87 Forslag til skovlov.

Af: Miljøminister Lone Dybkjær (RV)
Samling: 1988-89
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 88 - L 90.

Efter 1. beh henvist til Miljø- og Planlægningsudvalget.

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Miljø- og Planlægningsudvalget.

Hovedsigtet med loven er at bevare og værne de danske skove samt at forbedre varetagelsen af produktions-, natur- og miljøhensyn i dem.

Loven opretholder med mindre præciseringer og udvidelser det grundlæggende element i dansk skovlovgivning - fredskovsbegrebet. Ved at bevare denne reservation af arealer til skovbrugsformål fastholdes muligheden for at tage de langsigtede hensyn, der er så væsentlige for skovenes udvikling og for skovbruget.

Lovens anden centrale regel udgøres af nogle tilkendegivelser om rammerne for god skovdrift. God skovdrift skal styrkes bl.a. ved at lægge vægt på, at Skov- og Naturstyrelsen rådgiver og informerer om det flersidige skovbrug, hvor der på de samme arealer samtidig varetages både hensyn til en høj og værdifuld træproduktion og til natur- og miljømæssige forhold samt til friluftslivet.

Der bliver endvidere givet adgang til at dyrke juletræer og pyntegrønt i kort omdrift i skove i et vist omfang.

Med loven indføres endelig en ordning om tilskud til fremme af løvskov.

Loven fik sin endelige udformning gennem vedtagelse af en række ændringsforslag stillet af miljøministeren.

Lovforslaget, der kom til behandling sammen med L 88, jf. nærmeste efterfølgende sag, er en genfremsættelse af L 194 (se Årbog & Registre 1987-88, side 161).

Lovforslaget vedtaget med 90 stemmer (S, KF, SF, V, RV og KRF) mod 19 (FP og CD); 1 (FP) stemte ved en fejl hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Dorte Bennedsen (S), Henning Nielsen (S), Bernt Johan Collet (KF), Hanne Severinsen (V), Margrete Auken (SF), Knud Lind (FP), Lis H. Noer (CD) og Marianne Jelved (RV)