L 73 Forslag til lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner og amtskommuner.

(Ændret opgørelse af deponering vedrørende 1988, tilskud vedrørende indvandrere m.v.).

Af: Indenrigsminister Thor Pedersen (V)
Samling: 1988-89
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Kommunaludvalget.

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven er en opfølgning af de aftaler, regeringen indgik i juni 1988 med henholdsvis Amtsrådsforeningen i Danmark og Kommunernes Landsforening om den (amts)kommunale økonomi i 1989. Det indgik heri, at der skulle ske ændringer af to af de ordninger, der er fastlagt i den kommunale udlignings- og tilskudslovgivning.

For det første ændrer loven den hidtidige deponeringsordning, hvorefter (amts)kommuncrne skal deponere et beløb i Nationalbanken, hvis de samlede nettodriftsudgifter i 1988 overstiger et nærmere fastlagt beløb. Ændringen går ud på, at indkomstoverførsler (for primærkommunerne) og sygesikring m.v. (for amtskommunerne) holdes uden for deponeringsordningen.

For det andet giver loven en forbedring af udligningsordningen vedrørende kommunernes udgifter til indvandrere og flygtninge, bl.a. med hensyn til udgifter til folkeskoleundervisning. Dette sker ved at forhøje det tilskud, kommunerne modtager pr. indvandrer og flygtning til dækning af de merudgifter, der følger af en indvandrer- og flygtningetilgang.

Desuden ændrer loven definitionen af kriteriet 'børn af enlige forsørgere' i de kommunale udligningsordninger. Kriteriet er knyttet til reglerne for udbetaling af børnetilskud.

Lovforslaget vedtaget med 104 stemmer (S, KF, SF, V, RV, CD, KRF og Steenholdt (Grønl.)) mod 14 (FP).
Partiernes ordførere
Henning Rasmussen (S), Karen Højte Jensen (KF), Christian Mejdahl (V), Asbjørn Agerschou (SF), Jane Oksen (FP), Marianne Jelved (RV), Peter Duetoft (CD) og Knud Glønborg (KrF)