L 24 Forslag til lov om ændring af lov om realkreditinstitutter, lov om indeksregulerede realkreditlån, lov om midlertidig regulering af boligforholdene og lov om leje.

(Långivning i forbindelse med ejerskifte, udvidelse af udlånsadgangen i andre OECD-lande, fremme af privat udlejningsbyggeri m.v.).

Af: Boligminister Agnete Laustsen (KF)
Samling: 1988-89
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Boligudvalget.

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Boligudvalget.

Loven åbner mulighed for, at privat udlejningsbyggeri kan finansieres med 50-årige indekslån. Såfremt lejen derved kommer til at overstige lejelovgivningens princip om det lejedes værdi, vil ejeren kunne få dækket de faktiske prioritetsydelser (inklusive indeksregulering), forrentning af egenkapital og likviditetstab som følge af beskatning af den del af lejen, der vedrører afdrag på indekslånet.

Herudover udvides realkreditinstitutternes muligheder for at yde lån i andre OECD-lande.

Endelig bemyndiges boligministeren til at fastsætte regler om begrænsning i adgangen til at yde realkreditlån til visse ejerskifter - de såkaldte fiktive handler.

Lovforslagets del om begrænsning af lån til fiktive handler var en genfremsættelse af et i folketingsåret 1987-88, 1. samling, fremsat lovforslag (L 260), se Årbog & Registre 1987-88, sideo 186.

Lovforslaget vedtaget med 72 stemmer (KF, V, FP, RV, CD, KRF og Steenholdt (Grønl.)) mod 50 (S og SF).
Partiernes ordførere
Svend Andersen (S), Lizzie Lichtenberg (KF), Christian Mejdahl (V), Holger K. Nielsen (SF), Johannes Sørensen (FP), Niels Bollmann (CD) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)