B 20 Forslag til folketingsbeslutning om sikring af lønmodtagernes tryghed i ansættelsen.

Samling: 1987-88 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Arbejdsmarkedsudvalget.

Beslutningsforslaget indeholdt et pålæg til regeringen om at fremsætte lovforslag inden 1. januar 1988 omhandlende sikring af lønmodtagernes tryghed i ansættelsen ud fra bl.a. følgende principper:

På alle virksomheder med 10 ansatte og derover skulle den på virksomheden valgte tillidsmand være til stede ved ansættelsessamtaler, omskolingsforhandlinger og afskedigelsessamtaler.

Opsigelse fra arbejdsgiverens side skulle ske med mindst 1 måneds varsel til fratrædelse ved en måneds udgang i de første 6 måneder efter ansættelsen, og med 3 måneders varsel til fratrædelse ved en måneds udgang efter 6 måneders ansættelse.

Alle virksomheder, der skal ansætte nye medarbejdere inden for 1 år efter afskedigelser, skulle have pligt til at tilbyde arbejde til de afskedigede, såfremt disse havde den uddannelsesmæssige baggrund herfor eller kan omskoles hertil.

Alle virksomheder skulle sikre, at afskedigede medarbejdere, der har været ansat 10 år og derover, sikres en aftrædelsesløn svarende til mindst et halvt års løn, såfremt omskoling til andet arbejde ikke er muligt.

Loven skulle omfatte alle virksomheder, private som offentlige.

Om baggrunden for fremsættelsen af beslutningsforslaget anførtes, at arbejdsgivernes ret til at lede og fordele arbejdet i Danmark ikke var så indskrænket som i de øvrige nordiske lande, og at danske lønmodtagere i forhold til disse lande ikke havde samme grad af tryghed i ansættelsen.

Endvidere fandt forslagsstillerne det urimeligt, »at mennesker efter et langt arbejdsliv på en virksomhed med få dages varsel kan frarives eksistensgrundlaget.«

Udvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Børge Bakholt (S), Svend Åge Petersen (KF), Lilli Gyldenkilde (SF), Bjørn Elmquist (V), Jørgen Estrup (RV), Niels Bollmann (CD), Mogens Glistrup (FP) og Henrik Michael Berlau (FK)