L 160 Forslag til lov om tilskud til afvikling af studiegæld og om eftergivelse af studiegæld.

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 371 af 10-06-1987
Beh sammen med B 94 og B 95.

Efter 1. behandling henvist til Uddannelsesudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet beh i Uddannelsesudvalget.

Loven indebærer, at staten kan yde tilskud til tilbagebetaling af statsgaranterede studielån i pengeinstitutter og til indfriede statsgaranterede studielån i Hypotekbanken.

Herudover kan studiegæld helt eller delvis eftergives, hvis låntagers erhvervs-, indtjenings- eller tilbagebetalingsevne er væsentligt reduceret. Som hovedregel vil bedømmelse af en låntagers forhold med henblik på eftergivelse af gælden tidligst ske 12 år efter, at uddannelsen er afsluttet eller afbrudt eller tilbagebetalingspligten i øvrigt er indtrådt.

Lovforslaget fik sin endelige udformning gennem vedtagelse af en række ændringsforslag stillet af undervisningsministeren.

Under behandlingen af 1. etape af SU-reformen, se Folketingsårbog 1985-86, side 257, gav regeringen Folketingets uddannelsesudvalg tilsagn om, at der ville blive foretaget en analyse af gældssaneringsspørgsmålet og opstillet evt. løsningsmuligheder.

Et udvalg under Finansministeriet (Hypotekbanken) afgav i efteråret 1986 en redegørelse om spørgsmålet. Den eksisterende gældsætning er i redegørelsen beskrevet, og udvalget indstillede på grundlag heraf, at der tilvejebringes hjemmel for Hypotekbanken til helt eller delvis at kunne eftergive studiegæld på grundlag af en konkret vurdering i det enkelte tilfælde.

Lovforslaget vedtaget med 128 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD, KRF og VS) mod 3 (FP).
Partiernes ordførere
Erling Olsen (S), Connie Hedegaard (KF), Helge Sander (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Jørgen Estrup (RV), Pia Kjærsgaard (FP) og Elisabeth Bruun Olesen (VS)