B 80 Forslag til folketingsbeslutning om forbud mod våbentransporter.

Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Beh sammen med B 99.

Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Folketingsbeslutningen havde følgende ordlyd:

»Folketinget pålægger regeringen senest ved Folketingets åbning 1987 at fremsætte forslag til lov om forbud mod våbentransporter til krigsførende lande og konfliktområder.

I. Lovforslaget udformes således, at det enten i et bilag eller i et udkast til bekendtgørelse udfærdiget i medfør af loven indeholder en nærmere opregning af de våben og den form for krigsmateriel, hvorom der skal indføres forbud mod transport. I den forbindelse kan den tyske lovgivning med tilhørende lister tjene som forbillede, idet det dog understreges, at også reservedele med henblik på brug i våben samt materiel, der alene anvendes til fremstilling og vedligeholdelse af våben, bør være omfattet.

II. Lovforslaget skal indeholde en bemyndigelse til regeringen, hvorefter denne kan give forhåndsgodkendelser til rederier, der ansøger herom med henblik på transporter mellem bestemte lande under nærmere angivne vilkår.

III. Lovforslaget skal indeholde en bemyndigelse til regeringen med henblik på udfærdigelse af bekendtgørelser om, hvilke områder der betragtes som krigsførende eller konfliktområder.

IV. Lovforslaget skal indeholde bestemmelser om, at alene forsætlige overtrædelser er strafbare, og at der ikke indføres forpligtelser til undersøgelse af containere m.v. i tilfælde, hvor den ansvarlige transportør ikke har haft grundlag for mistanke om, at transporten vedrører våben eller krigsmateriel.«

Folketingsbeslutningen afveg på en række punkter fra det oprindeligt fremsatte forslag, idet der af S blev stillet et ændringsforslag til teksten, som blev tiltrådt af RV og senere vedtaget ved 2. (sidste) behandling.

Af bemærkningerne til ændringsforslaget fremgår bl.a. at »hensigten med ændringsforslaget er at klargøre, hvilke typer af våben og krigsmateriel der skal være omfattet af godkendelsesordningen. Lovforslaget skal i denne henseende følge principperne i den tyske lovgivning. Sigtet med det oprindelige forslag fastholdes således, men administrationen vil kunne lettes, hvilket de forskellige organisationer har fremsat stærkt ønske om.

Det fastholdes også, at enhver våbentransport på danske skibe kræver godkendelse, men en godkendelse kan gives i forvejen til et ansøgende rederi med henblik på transporter mellem nærmere angivne lande. Hensigten med en liste over lande, der er krigsførende eller konfliktområder, er at undgå overflødige ansøgninger og overflødig administration. Imidlertid kan det jo være vanskeligt, også under hensyn til ændringer i forholdene, at have en liste, der med sikkerhed omfatter alle lande, der bør være omfattet, og der foreslås fortsat indført en principiel godkendelsesordning.«

Beslutningsforslaget vedtaget med 64 stemmer (S, SF, RV og VS) mod 54 (KF, V, CD og FP), mens 3 (KRF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Jimmy Stahr (S), Ole Espersen (S), Helge Adam Møller (KF), Birthe Rønn Hornbech (V), Jørgen Lenger (SF), Arne Stinus (RV), Birgith Mogensen (CD), Inger Stilling Pedersen (KrF), Kristen Poulsgaard (FP) og Keld Albrechtsen (VS)