Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.
Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.
Loven indebærer, at direktoratet for udlændinge skal kunne træffe bestemmelse om, at afgørelser i sager, hvor ansøgningen må anses for åbenbart grundløs, ikke kan indbringes for flygtningenævnet. I disse sager indføres den ordning, at sagen skal forelægges for Dansk Flygtningehjælp, således at der kan finde en samtale sted mellem udlændingen og en repræsentant for Dansk Flygtningehjælp. Direktoratet skal endvidere underrette nævnet om sådanne afgørelser, og nævnet kan bestemme, at bestemte grupper af disse sager skal kunne forelægges nævnet.
Desuden kan flygtningenævnet efter loven træde sammen som et trepersonersnævn, der består af formanden eller en af næstformændene og to andre medlemmer udpeget efter indstilling fra henholdsvis Dansk Flygtningehjælp og et af ministerierne (udenrigsministeriet, socialministeriet eller justitsministeriet). En sag skal kunne behandles under medvirken af tre medlemmer, såfremt klagen må anses for at være åbenbart grundløs eller forholdene i øvrigt taler herfor. Ved behandlingen af sager, der ikke er omfattet af denne nye bestemmelse, samt ved drøftelse af almindelige retningslinjer for nævnets arbejde skal der som hidtil medvirke 7 medlemmer.
Endelig indebærer loven, at flygtningenævnet i sager, der behandles under medvirken af 3 medlemmer, bestemmer, i hvilket omfang sagen skal behandles mundtligt eller skriftligt. Sagen kan dog kun behandles skriftligt, i det omfang der er enighed herom.
Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at hensigten med loven er at lette sagsbehandlingen og sagspresset i flygtningenævnet.
Lovforslaget vedtoges ved 3. behandling med 112 stemmer (S, KF, V, CD, KrF og FP) mod 32 (SF, RV og VS).