L 5 Lov om offentlighed i forvaltningen.

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 572 af 19-12-1985
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Den nye offentlighedslov indeholder foruden en række ændringer, der i det væsentligste er af systematisk og sproglig karakter, følgende mere væsentlige ændringer i forhold til retstilstanden efter den hidtil gældende lov:

Offentlighedslovens anvendelsesområde udvides til al virksomhed, der udøves af den offentlige forvaltning. Loven gælder desuden for større energiforsyningsvirksomheder og indeholder en bemyndigelsesbestemmelse, hvorefter vedkommende minister kan træffe bestemmelse om, at loven skal gælde for selskaber, foreninger, institutioner m.v., hvor dette findes begrundet i den virksomhed, institutionen udøver, eller i omfanget af offentlig udgiftsdækning.

I loven er endvidere indføjet en bestemmelse, hvorefter retten til aktindsigt, uanset at interne arbejdsdokumenter er undtaget fra aktindsigten, omfatter dokumenter, der indeholder generelle retningslinjer for behandlingen af bestemte sagstyper (skuffecirkulærer).

Loven giver desuden den, hvis personlige forhold er omtalt i et dokument, samme adgang til aktindsigt som den, der gælder for parter i en sag.

Endelig er der fastsat regler om ekspeditionstiden ved behandling af sager om aktindsigt og regler om adgang til aktindsigt i sygehusjournaler.

Loven træder i kraft den 1. januar 1987.

Loven er en del af den forvaltningsreform, der omfatter en forvaltningslov og en ændring af straffelovens regler om tavshedspligt, se den nærmest foranstående og efterfølgende sag.

Lovforslaget er en genfremsættelse af et to gange tidligere fremsat lovforslag, se herom den nærmest foranstående sag.

I forhold til tidligere lovforslag er der i overensstemmelse med den af retsudvalget den 1. august 1985 afgivne beretning over forslag til forvaltningslov og offentlighedslov sket visse ændringer, bl.a. er reglen om aktindsigt i sygehusjournaler ny.

Lovforslaget vedtoges ved 3. behandling enstemmigt med 148 stemmer.
Partiernes ordførere
Erik Brünnich Smith (S), Agnete Laustsen (KF), Thor Pedersen (V), Leif Hermann (SF), Inger Marie Bruun-Vierø (RV), Birgith Mogensen (CD), Jørgen Lenger (VS), Kristen Poulsgaard (FP) og Inger Stilling Pedersen (KrF)