L 199 Lov om ændring af lov om realkreditinstitutter og lov om indeksregulerede realkreditlån.

(Ændrede belåningsregler for kollektive energiforsyningsanlæg).

Af: Boligminister Niels Bollmann (CD) Boligminister og Thor Pedersen (V)
Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 302 af 04-06-1986
Efter 1. behandling henvist til energipolitisk udvalg.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Ved loven gennemføres forbedrede finansieringsvilkår, herunder indeksfinansiering, af vedvarende energianlæg.

Følgende hovedelementer indgår i loven:

a. Långivning efter de forbedrede regler kan kun ske på grundlag af en kommunegaranti for en del af lånet.

b. For nominallån forlænges den maksimale løbetid til 30 år, og som nyt låneformål gives der adgang til supplerende långivning til finansiering af forfaldne ydelser på det oprindelige lån.

c. For indekslån gives der adgang til at yde lån til om- og tilbygning m.v. Til visse typer kollektive energiforsyningsanlæg med varmelevering indføres en ny lånetype, idet der gives adgang til at yde indekslån amortiseret efter annuitetsprincippet.

d. Lånegrænsen forhøjes, og låneudmålingsgrundlaget forøges ved, at hele ledningsnettet inddrages under lånemulighederne på lige fod med andet tilbehør samt grund og bygninger.

Om baggrunden for lovændringen hedder det i den skriftlige fremsættelsestale bl.a.:

»Den 11. februar 1986 afholdt folketinget en forespørgselsdebat (F 22) om fremme af vedvarende energi og forbedrede finansieringsforhold for vedvarende energi-anlæg. Forespørgselsdebatten mundede ud i vedtagelsen af en dagsorden, der bl.a. opfordrede regeringen til at fremsætte lovforslag om gennemførelse af forbedrede finansieringsforhold for, herunder indeksfinansiering af, vedvarende energi-anlæg inden den 15. marts 1986.

Lovforslaget fremsættes bl.a. for at imødekomme denne folketingsdagsorden, men også ud fra regeringens erkendelse af, at der er behov for forbedrede finansieringsvilkår for de af lovforslaget omfattede energiforsyningsanlæg.«

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget enstemmigt med 136 stemmer.
Partiernes ordførere
Mette Groes (S), Agnete Laustsen (KF), Bente Mousten Nielsen Hansen (V), Søren Riishøj (SF), Lone Dybkjær (RV), Birgith Mogensen (CD), Keld Albrechtsen (VS) og Helge Dohrmann (FP)