L 114 Lov om vagtvirksomhed.

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 266 af 22-05-1986
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Loven indebærer, at der gennemføres en retlig regulering af adgangen til at udøve vagtvirksomhed.

Hovedsigtet med loven er at regulere den virksomhed, der typisk udføres af private vagtselskaber, men loven giver også mulighed for at fastsætte regler om denne form for tilsynsarbejde, selv om den udføres af private uden vederlag, af en virksomheds egne ansatte eller af en offentlig myndighed. Endvidere omfatter loven også virksomhed, der udøves ved hjælp af tekniske anlæg.

Reguleringen består først og fremmest i et krav om, at personer eller selskaber, der ønsker at udøve selvstændig vagtvirksomhed, skal have autorisation hertil. Endvidere skal personalet i en vagtvirksomhed være godkendt, og også kontrolcentraler, der videregiver alarminformationer til politiet, skal være godkendt. Loven indeholder en række betingelser, der skal være opfyldt, for at autorisation eller godkendelse kan gives, og herudover bemyndiges justitsministeren til navnlig at fastsætte bestemmelser om personalets uddannelse, uniformering, udrustning og brug af hunde.

Lovforslaget byggede på et udkast, som er udarbejdet af justitsministeriets udvalg om private vagtselskaber, og som er indeholdt i udvalgets betænkning om vagtvirksomhed, nr. 1048/1985.

Lovforslaget vedtoges ved 3. behandling med 120 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD, VS og KrF) mod 4 (FP).
Partiernes ordførere
Joanna Rønn (S), Svend Åge Petersen (KF), Thor Pedersen (V), Ebba Strange (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Birgith Mogensen (CD) og Kristen Poulsgaard (FP)