B 146 Forslag til folketingsbeslutning om ændring af lov om kommuneplanlægning.

Samling: 1985-86
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til miljø- og planlægningsudvalget.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

»Folketinget pålægger regeringen at fremsætte forslag om ændring af den gældende retstilstand for bevarende lokalplanlægning i lov om kommuneplanlægning, jfr. lovbekendtgørelse nr. 391 af 22. juli 1985, i overensstemmelse med nedenstående retningslinier:

Kommuneplanlovens adgang til i kommuneplaner og lokalplaner at sikre bevaring af ældre bymiljøer præciseres og indrettes således:

1. Tekstafsnit i hovedstruktur og rammedel formuleres således, at det utvetydigt fremgår, at bevaringsformålet er ufravigeligt uden udarbejdelse af nyt kommuneplantillæg, der ændrer såvel hovedstruktur som rammedel.

2. Afkald på statslige myndigheders indsigelser i henhold til kommuneplanlovens § 26 besluttes af ministeren.

3. Kommuneplanlovens § 25 ændres således, at amtsrådets/hovedstadsrådets vurdering efter § 25, stk. 1, 1. pkt., altid kan påklages i henhold til kommuneplanlovens § 48, uanset at formuleringer i kommuneplanen muliggør udøvelse af et kommunalt skøn.

4. Indtil de i punkt 1-3 nævnte ændringer er gennemført, suspenderes retsvirkningen af lokalplaner, der trods underliggende bevaringsbestemmelser i en kommuneplan åbner adgang til sanering gennem nedrivning.«

Beslutningsforslaget var ifølge forslagsstillerne begrundet i en konkret sag om den såkaldte »Søfront« på Frederiksberg – et boligområde ved Skt. Jørgens Sø i København. Den 25. februar 1985 vedtog Frederiksberg kommune et forslag til lokalplan nr. 13, der indebærer en nedrivning af dele af »Søfronten«.

Beslutningsforslagets punkt 4 tilsigtede at opnå, at nedrivningerne stilledes i bero.

Udvalget afgav den 3. juni 1986 en beretning om beslutningsforslaget, til hvilken der i øvrigt henvises.
Partiernes ordførere
Ole Løvig Simonsen (S), Hagen Hagensen (KF), Jens Skrumsager Skau (V), Leif Hermann (SF), Pelle Voigt (SF), Jørgen Estrup (RV), Niels Bollmann (CD), Anne Grete Holmsgaard (VS), Kristen Poulsgaard (FP) og Jens Kristian Steffensen (KrF)