R 1 Redegørelse i henhold til grundlovens § 38 for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger.

Afgivet af: Statsminister Poul Schlüter (KF)
Samling: 1984-85
Status: Forhandlet
Redegørelsen fremsattes dels i en mundtlig del, hvis indhold er omtalt side 51, dels i en skriftlig del, som uddyber og supplerer emner, som i mere principiel form er omtalt i den mundtlige. Den skriftlige del indeholder således en kortfattet omtale af de lovforslag og forslag til folketingsbeslutning, som regeringen påtænker at fremsætte i løbet af folketingsåret.

Redegørelsen efterfulgtes i overensstemmelse med, hvad der foreskrives i den nævnte grundlovsparagraf, af en forhandling, åbningsdebatten. Under åbningsdebatten kunne også første behandling af forslag til finanslov for 1985 omtales.

Som ordførere talte: Svend Auken (S), Gammelgaard (KF), Ivar Hansen (V), Gert Petersen (SF), Niels Helveg Petersen (RV), Erhard Jakobsen (CD), Pia Kjærsgaard (FP), Anne Grete Holmsgård (VS), Steffensen (KrF) og Maisted (FD).

Uden for ordførernes kreds talte: Anker Jørgensen (S), Preben Lange (S), Ivar Nørgaard (S), Stavad (S), Bjørn Westh (S), Johs. M. Olsen (V), Fogh Rasmussen (V), Carsten Andersen (SF), Tommy Dinesen (SF), Lilli Gyldenkilde (SF), Ingerlise Koefoed (SF), Jes Lunde (SF), Rahbæk Møller (SF), Albrechtsen (VS), Lenger (VS), Elisabeth Bruun Olesen (VS), Breckmann (Fær.) og Steenholdt (Grønl.).

Foruden statsministeren talte ministeren for Grønland (Tom Høyem), landbrugsministeren (Niels Anker Kofoed) og undervisningsministeren (Bertel Haarder).

Under forhandlingerne fremsatte Svend Auken (S) følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 115):

»Folketinget fastslår, at der er behov for øjeblikkelige beslutninger til formindskelse af Danmarks underskud over for udlandet. Med udsigten til et underskud på 18 mia kr. i år og næsten lige så højt til næste år skal tinget opfordre regeringen til omgående at iværksætte følgende initiativer:

- Indførelse af en bunden opsparing på 10 pct. af bruttoindkomster over 200.000 kr. i 1984 og 1985. Udgangspunktet skal være 1983-indkomsterne, og pengene skal placeres i uforrentede statsgældspapirer i 5 år. Herved bindes i alt 6 mia kr.

- Opkrævning af et ekstraordinært bidrag fra alle aktie- og anpartsselskaber på 10 pct. af deres skattepligtige overskud. Udgangspunktet er 1983-indkomsten, og pengene skal bindes i en fond, der skal finansiere en massiv styrkelse af den danske eksportindsats. Herved opkræves 3 mia kr.

- Genoptagelse af drøftelserne med arbejdsmarkedets parter med sigte på en fastholdelse af forbedringen af virksomhedernes konkurrenceevne og en mærkbar nedsættelse af arbejdstiden i den private og offentlige sektor.

Herefter går tinget over til næste sag på dagsordenen.«

Gammelgaard (KF), Ivar Hansen (V), Niels Helveg Petersen (RV), Erhard Jakobsen (CD) og Steffensen (KrF) fremsatte følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 122):

»Folketinget understreger behovet for en styrkelse af indkomstpolitikken, for en fortsat stram offentlig udgiftspolitik og for, at der i denne folketingssamling indledes konstruktive forhandlinger med det mål at opnå enighed om indholdet af en skattereform med et så bredt flertal i folketinget som muligt.

Folketinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

Gert Petersen (SF) fremsatte følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 136):

»Folketinget fastslår, at der er behov for øjeblikkelige beslutninger til formindskelse af Danmarks underskud over for udlandet. Med udsigten til et underskud på 18 mia kr. i år og næsten lige så højt til næste år skal tinget opfordre regeringen til omgående at iværksætte følgende initiativer:

Indførelse af en bunden opsparing på 10 pct. af bruttoindkomster over 200.000 kr. i 1984 og 1985. Udgangspunktet skal være 1983-indkomsterne, og pengene skal placeres i uforrentede statsgældspapirer i 5 år.

Opkrævning af et ekstraordinært bidrag fra alle aktie- og anpartsselskaber på 10 pct. af deres skattepligtige indkomst. Udgangspunktet er 1983-indkomsten. Fra og med den 1. januar 1985 forhøjes selskabsskatten fra 40 til 50 pct.

Genindførelse af reguleringen af dagpengesatser og sociale ydelser.

Folketinget udtrykker i øvrigt støtte til kravet om en mærkbar nedsættelse af den daglige arbejdstid i den private og offentlige sektor og

går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

Pia Kjærsgaard (FP) fremsatte følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 161):

»Idet folketinget udtaler, at lønforbedringer i næste overenskomstperiode bør gives i form af skattelettelser baseret på besparelser i de offentlige udgifter,

går tinget over til næste punkt på dagsordenen.«

Anne Grete Holmsgård (VS) fremsatte følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 171):

»Folketinget udtaler sin mistillid til regeringens politik og udtaler:

- at arbejdsløshedens afskaffelse er den højest prioriterede opgave,

- at regeringen som forhandlingspartner på det offentlige arbejdsmarked skal optage forhandlinger om en 7 timers arbejdsdag med fuld løn- og personalekompensation,

- at de økonomiske balanceproblemer først og fremmest må løses gennem en kraftig omfordeling af de nødvendige skattebyrder.

Herefter går tinget over til næste sag på dagsordenen.«

Maisted (FD) fremsatte følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 182):

»Folketinget understreger behovet for en styrkelse af indkomstpolitikken. Derfor skal der gennemføres væsentlige offentlige besparelser.

Der bør indledes konstruktive forhandlinger om en skattereform, hvor indkomstskatten til staten omlægges til forbrugsskatter, og for at bevare det kommunale selvstyre må den kommunale skatteudskrivning ikke anvendes som et led i finanspolitikken.

Herefter går folketinget over til næste sag på dagsordenen.«

Det af Gammelgaard (KF) m.fl. stillede dagsordenforslag vedtoges med 80 stemmer (KF, V, RV, CD, KrF, Breckmann (Fær.) og Steenholdt (Grønl.)) mod 75 (S, SF, FP, VS og FD).

Hermed var det af Svend Auken (S), det af Gert Petersen (SF), det af Pia Kjærsgaard (FP), det af Anne Grete Holmsgård (VS) og det af Maisted (FD) stillede dagsordensforslag bortfaldet.
Partiernes ordførere
Svend Auken (S), Lars P. Gammelgaard (KF), Ivar Hansen (V), Gert Petersen (SF), Erhard Jakobsen (CD), Niels Helveg Petersen (RV), Pia Kjærsgaard (FP), Jens Kristian Steffensen (KrF), Anne Grete Holmsgaard (VS) og Ole Maisted (FD)