Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget.
Lovforslaget indeholdt bestemmelse om, at der i alle statens virksomheder og institutioner skal oprettes virksomhedsråd.
Virksomhedsrådets opgave er at lede og fordele det daglige arbejde, herunder fastlægge retningslinjer for ansættelser, afskedigelser og forfremmelser samt for indførelse af ny teknologi. Virksomhedsrådet har det fælles ansvar for, at virksomhedens/institutionens økonomi, budgetter og drift forvaltes på den for samfundet mest hensigtsmæssige og rationelle måde.
Desuden indeholdt lovforslaget følgende bestemmelse:
»§ 6. Der nedsættes et centralråd for statens virksomheder og institutioner bestående af 3 af finansministeriet udpegede repræsentanter, 7 repræsentanter for de nedenfor i stk. 2 nævnte organisationer og 7 repræsentanter for virksomhedsrådene udpeget af de nedenfor i stk. 2 nævnte organisationer. For hvert af rådets medlemmer udpeges en suppleant.
Stk. 2. Følgende organisationer udpeger repræsentanter til det i stk. 1 nævnte centralråd: Landsorganisationen i Danmark, Statstjenestemændenes Centralorganisation I, Statstjenestemændenes Centralorganisation II, Lærernes Centralorganisation, Akademikernes Centralorganisation, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd og Hovedorganisation for Arbejdsleder- og tekniske Funktionærforeninger i Danmark.
Stk. 3. Centralrådet har følgende opgaver:
1. at virke rågivende og vejledende for virksomhedsrådene,
2. at fortolke love, cirkulærer m.v.,
3. at registrere alle virksomhedsråd og hovedvirksomhedsråd, deres forretningsorden samt andre vedtægtsmæssige bestemmelser,
4. at forestå uddannelses- og informationsvirksomhed, herunder konferencer og kurser,
5. at komme med indstillinger til ministeren.
Stk. 4. Centralrådets sekretariat varetager de daglige opgaver og tilrettelægger rådets arbejde. De med centralrådet og sekretariatet forbundne omkostninger afholdes af staten.
Om baggrunden for lovforslaget anførtes følgende i den skriftlige fremsættelsestale:
»Forslaget er udarbejdet på grundlag af finansministeriets cirkulære af 21. november 1979 om samarbejdsudvalg i statens virksomheder og institutioner.
Der er fortaget en vis aflusning af de mange hensigtserklæringer, som alligevel ikke har et reelt indhold, når de skal praktiseres i hverdagen.
Derimod er der indsat bestemmelser, der giver mulighed for, at der udøves et reelt demokrati – først og fremmest ved at fjerne bestemmelsen om arbejsgiverens ret til at lede og fordele arbejdet.
Der er således fokuseret på selvforvaltningsprincippet, og på visse områder har det ligheder med nogle af de intentioner, der er kommet til udtryk i »Redegørelse til folketinget om regeringens program for modernisering af den offentlige sektor«.
De stive samarbejdsformer, der hersker i statens virksomheder, skyldes først og fremmest den hierarkiske opbygning af beslutningsprocesserne, og den hæmmer i høj grad, at det enkelte menneske udfolder alle sine talenter, såvel når det gælder kreativitet, som når det gælder ansvar.«
Arbejdsmarkedsudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.