L 69 Lov om ændring af lov om tilskud til Grønlands hjemmestyre og de grønlandske kommuner

Af: Minister for Grønland Tom Høyem ()
Samling: 1982-83
Status: Stadfæstet
Lov nr. 685 af 21-12-1982
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om ændring af lov om rettens pleje i Grønland, jfr. nærmest følgende sag.

Loven indeholder regler om ydelse af statstilskud i perioden 1983-85 til varetagelse af de sagsområder, som hjemmestyret i henhold til bestemmelsen i hjemmestyrelovens § 5 har overtaget (folkeskolen, socialvæsenet, en række kulturelle anliggender, kirken, erhvervsuddannelsen, bistandsvirksomhed for grønlændere i Danmark, folkehøjskoler og museer m.m.). Der er tale om en videreførelse af tilskuddene for perioden 1980-82 med 2 væsentlige ændringer i forhold til den tidligere tilskudslov.

I loven erstattes den nuværende regulering af tilskuddet efter ønske fra Grønlands hjemmestyre af en regulering i overensstemmelse med den gennemsnitlige pris- og lønregulering af ministeriet for Grønlands nettodriftsudgifter i forbindelse med udarbejdelse af forslag til finanslov for de pågældende år, idet bruttofaktorindkomstreguleringen i den nuværende tilskudsperiode har vist sig at give en mangelfuld dækning for de faktiske pris- og lønstigninger.

Endvidere bestemmes det, da det har vist sig at være vanskeligt at skønne over størrelsen af de forventede Greenexindtægter, at der ved fastsættelsen af tilskuddet for tilskudsperioden 1983-85 ikke forudgående foretages noget fradrag i tilskuddet for indtægter fra Greenex. Indkomne koncessionsindtægter, det som hidtil tilfalder landskassen, vil i stedet blive modregnet fuldt ud efterfølgende ved statstilskuddets udbetaling. Dette vil kunne bevirke en væsentlig reduktion af tilskuddets størrelse.

Ifølge hjemmestyrekommissionens betænkning skal tilskuddet fastsættes efter forhandlinger mellem hjemmestyret og staten for 3 år ad gangen, idet der ved tilskudsfastsættelsen tages hensyn til forudsigelige svingninger i anlægsaktiviteten og til eventuelle væsentlige ændringer i de faktorer, som påvirker behovet for afholdelse af drifts- og anlægsudgifter - de såkaldte objektive faktorer.

Tilskuddet forhøjes derfor under henvisning til udviklingen i de objektive faktorer med 1,3 mill. kr.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 140 stemmer mod 15 (FP og Barsøe-Carnfeldt (UP)).
Partiernes ordførere
Søren B. Jørgensen (S), Johannes Burgdorf (KF), Svend Erik Hovmand (V), Holger K. Nielsen (SF), Janne Normann (RV), Steen Tinning (VS) og Inge Krogh (KrF)