L 136 Lov om ændring af lov om invalidepension m.v. og ophævelse af lov om pension til enker m.fl.

(Indførelse af nye regler for førtidspension).

Af: Socialminister Palle Simonsen (KF)
Samling: 1982-83
Status: Stadfæstet
Lov nr. 248 af 08-06-1983
Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.

Loven skal ses i sammenhæng med lov om ændring af lov om folkepension. (Indførelse af nye regler om førtidspension) og lov om ændring af lov om børnetilskud og andre familieydelser. (Indførelse af nye regler om førtidspension) (se de nærmest følgende sager).

Med vedtagelsen af disse love er der sket betydelige ændringer på førtidspensionsområdet med virkning fra 1. januar 1984.

Lovene indebærer bl. a., at førtidspension fra 18 til 67 år kan tilkendes personer, hvis erhvervsevne på grund af helbredsmæssige forhold er nedsat til mindst halvdelen, eller hvis erhvervsevne i øvrigt reeelt er varigt nedsat.

Endvidere vil førtidspension kunne tilkendes personer mellem 50 og 67 år, når der foreligger særlige sociale og helbredsmæssige forhold.

Vurderingen af retten til pension vil i disse tilfælde - bortset fra ved nedsættelse af erhvervsevne på grund af helbredsmæssige forhold - ske under hensyn til ægtefælleindkomst.

Niveauet for førtidspension vil fra ikrafttrædelsestidspunktet den 1. januar 1984 være som for folkepension, men fra 1. januar 1985 vil hertil blive lagt et førtidsbeløb på 617 kr. pr. måned i det nuværende pensionsniveau. Dette beløb, der vil være uafhængigt af indkomst og skattefrit, udbetales til pensionister, der har fået tilkendt pension før det 60. år og beløbet bevares herefter indtil overgang til folkepension.

Følgende pensionstyper og tillæg ophæves:

Laveste invalidepension, enkepension, folkepension til enlige kvinder i alderen 62-66 år, førtidig folkepension til personer i alderen 55-59 år og 60-66 år, hustrutillæg og ægteskabstillæg.

Højeste og mellemste invalidepension bibeholdes, dog sættes aldersgrænsen for mellemste invalidepension op fra 15 til 18 år.

De vedtagne love afviger i et vist omfang fra de fremsatte lovforslag, idet regeringen under udvalgsbehandlingen indgik forlig med socialdemokratiet om udformningen af et førtidspensionssystem.

Lovforslaget blev vedtaget enstemmigt med 160 stemmer.
Partiernes ordførere
Erik Brünnich Smith (S), Lizzie Lichtenberg (KF), Henrik Toft (V), Alice Faber (SF), Erling Askjær Jørgensen (FP), Yvonne Herløv Andersen (CD), Aase Olesen (RV) og Steen Tinning (VS)