L 99 Lov om ændring af lov om frigørelsesafgift m.v. af fast ejendom.

(Ophævelse af fonde og ændring af fordeling af provenuet af frigørelses- og afståelsesafgiften).

Af: Minister for skatter og afgifter Karl Hjortnæs (S)
Samling: 1980-81
Status: Stadfæstet
Lov nr. 61 af 18-02-1981
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Loven går ud på, at provenuet af frigørelses- og afståelsesafgiften ikke længere skal anbringes i fonde, samt at den halvdel af provenuet, der hidtil er tilfaldet amltskommunerne, i fremtiden skal tilfalde statskassen.

Således skal kommunens halvdel af provenuet for fremtiden være til fri rådighed for kommunen.

Med hensyn til de eksisterende fonde frigives de kommunale fonde og overlades til kommunerne til fri rådighed, mens det i den nuværende økonomiske situation vil være uhensigtsmæssigt, om de temmelig store amtskommunale fonde frigives, de anvendes derfor som hidtil.

Endvidere indsættes der i loven en bestemmelse om, at de for den almindelige indkomstskat til staten gældende regler finder anvendelse på frigørelses- og afståelsesafgiften, for så vidt de er forenelige med bestemmelserne i loven om frigørelsesafgift m.v. af fast ejendom.

Ved 1. behandling blev forslaget positivt modtaget af ordførerne for S, FP, RV, CD, KrF og DR, mens det blev afvist af ordførerne for V og SF. Ordføreren for KF kunne tilslutte sig delvis.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 95 stemmer mod 51 (V, KF, SF og VS).
Partiernes ordførere
Thomas Erik Have (S), Ivar Hansen (V), Lars P. Gammelgaard (KF), Mogens Glistrup (FP), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Aase Olesen (RV), Bernhard Baunsgaard (RV), Niels Bollmann (CD), Arne Bjerregaard (KrF) og Ole Flygaard (DR)