L 80 Lov om ændring af lov om tilskud til dræning og vanding

Af: Landbrugsminister Poul Dalsager (S)
Samling: 1980-81
Status: Stadfæstet
Lov nr. 59 af 18-02-1981
Efter 1. behandling henvist til landbrugs- og fiskeriudvalget.

Loven må ses som et led i regeringens beskæftigelsesplan (B III), idet tilskudsperioden i loven om tilskud til dræning og vanding (lovbekendtgørelse nr. 606 af 11. december 1975 og ændringslov nr. 473 af 14. september 1977) (i princippet) udløb i 1980.

Loven går derfor primært ud på at forlænge tilskudsordningen i 5 år, således at der stilles 65 mill. kr. til rådighed for tilsagn om tilskud til dræning og vanding i jordbruget i finansåret 1981 og et på de årlige bevillingslove fastsat beløb i hvert af finansårene 1982 til 1985.

Tilskuddet udgør 33 1/3 pct. af de med arbejdets gennemførelse forbundne omkostninger bortset fra vederlag for eget arbejde. For så vidt angår vandingsanlæg, bortses tillige fra udgiften til anskaffelse af de dele af anlægget, der ikke nedgraves i jorden eller på anden måde bringes i varig fast forbindelse med ejendommen, samt fra udgiften til anskaffelse af motor og pumpe.

Endvidere udvides ordningen, således at også skovarealer inddrages under lovens anvendelsesområde.

Endelig kan det nævnes, at gravefri dræning fremover vil være tilskudsberettiget.

Loven fik sin endelige udformning gennem vedtagelsen af de af landbrugsministeren i betænkningen stillede ændringsforslag. 4 ændringsforslag stillet af et mindretal (SF) blev derimod nedstemt ved 2. behandling.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 111 stemmer mod 25 (FP og VS); 11 (SF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Ole Stavad (S), Henrik Toft (V), Johannes Burgdorf (KF), Ernst B. Schmidt (FP), Ib Bjørn Poulsen (SF), Janne Normann (RV), Keld Albrechtsen (VS) og Lis Starcke (DR)