L 66 Lov om ændring af pensionsbeskatningsloven.

(Om Lønmodtagernes Dyrtidsfond og forhøjelse af afgiftssatserne).

Af: Minister for skatter og afgifter Karl Hjortnæs (S)
Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 540 af 28-12-1979
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Efter loven blev 25 pct.-afgiften for kapitalpensionsordninger, der ikke ophæves i utide, forhøjet til 40 pct. For arbejdstagere, der var fyldt 60 år ved lovforslagets fremsættelse, skal afgiftsforhøjelsen dog kun have virkning for beløb, der hidrører fra indbetalinger efter lovforslagets fremsættelse.

Når en pensionsordning ophæves i utide eller skatteyderen disponerer over ordningen i strid med lovens regler, skulle der efter tidligere lov svares en pønalafgift på 35 pct. og eventuel tillægsskat. Pønalafgiften blev efter loven også forhøjet til 40 pct.

Lovens bestemmelser om Lønmodtagernes Dyrtidsfond må ses i sammenhæng med lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond, se under A.I., nr. 4. Denne ordning har på flere punkter lighed med en opsparingsordning i et pengeinstitut, og det blev derfor bestemt, at udbetalingerne fra dyrtidsfonden skal beskattes med en afgift af samme størrelse som den foreslåede afgift ved udbetaling af kapitalpension (40 pct.). Efter loven skal lønmodtagerne endvidere være fritaget for formuebeskatning af midlerne i dyrtidsfonden og for indkomstbeskatning af renterne, så længe midlerne indestår i fonden.

Lovforslaget blev fremsat som led i regeringens sæt af økonomisk-politiske foranstaltninger i december 1979, jfr. omtalen af redegørelse fra statsministeren (side 78).

Såvel i udvalgets betænkning som i tillægsbetænkningen stilledes en række ændringsforslag af ministeren - i det væsentlige om overgangsregler for allerede tegnede kapitalpensionsordninger. Herudover blev af fremskridtspartiets medlemmer af udvalget stillet ændringsforslag om bl. a. forskellen i afgiftssats for pensionsordninger til fordel for henholdsvis ægtefælle og andre. Af venstres, det konservative folkepartis og fremskridtspartiets medlemmer af udvalget stilledes ændringsforslag til ikrafttrædelsesdatoen samt i øvrigt angående overgangsbestemmelserne. Til 3. behandling stilledes endelig uden for betænkning ændringsforslag af venstres og det konservative folkepartis medlemmer af udvalget angående pensionsordninger tegnet før lovens ikrafttræden.

Af disse ændringsforslag blev alene ministerens vedtaget, og loven blev ved 3. behandling vedtaget med 106 stemmer mod 67 (V, KF, FP og KrF). Ingen undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Mogens Camre (S), Peter Brixtofte (V), Mogens Glistrup (FP), Lars P. Gammelgaard (KF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Niels Bollmann (CD), Mikael Lennart Waldorff (VS) og Arne Bjerregaard (KrF)