L 32 Lov om ændring af lov om styrelsen af kommunernes skolevæsen og af virksomhed efter lov om fritidsundervisning m. v.

Af: Undervisningsminister Dorte Bennedsen (S)
Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 528 af 28-12-1979
Efter 1. behandling henvist til uddannelsesudvalget.

Ved loven tillægges der amtskommunen kompetence til - efter indstilling fra vedkommende kommune - at træffe afgørelse om den del af folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand, som amtskommunen skal sørge for.

Loven indeholder endvidere nogle bestemmelser, som bemyndiger undervisningsministeren til at fastsætte regler om lærerråd og samarbejdsorganer ved de undervisningsinstitutioner med specialundervisning for voksne, som i medfør af lov nr. 301 af 8. juni 1978 er overtaget af amtskommunerne samt Københavns og Frederiksberg kommuner, samt regler om underretningspligt for visse persongrupper, som i deres virksomhed får kendskab til personer med behov for specialpædagogisk bistand. Bestemmelsen om underretningspligt tager navnlig sigte på læger, sundhedsplejersker, medarbejdere i social- og sundhedsforvaltningerne samt personale i børnehaver og lignende institutioner.

Endelig indeholder loven bestemmelser om forenkling af proceduren vedrørende udarbejdelse af udbygningsplaner for skole- og undervisningsvæsenet samt forslag om enkelte andre ændringer af ajourførende eller redaktionel karakter.

Om baggrunden for lovforslaget oplyste undervisningsministeren bl. a. følgende i den skriftlige fremsættelsestale:

»Lovforslaget tilsigter i første række nogle ændringer i skolestyrelsesloven, der er en følge af den allerede gennemførte lovgivning om udlægning af åndssvageforsorgen og den øvrige særforsorg til kommuner og amtskommuner.

Amtskommunerne har hidtil ikke haft nogen forpligtelse til at sørge for specialundervisning efter folkeskoleloven, men efter den ændring af folkeskoleloven, der er foretaget ved lov nr. 302 af 8. juni 1978, får amtskommunerne fra 1. januar 1980 forpligtelse til at sørge for specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand til børn i børnehaveklasse og på 1.-10. klassetrin, såfremt børnenes udvikling kræver en særlig vidtgående hensyntagen eller støtte. Tilsvarende påhviler det amtskommunerne at sørge for specialpædagogisk bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen.

Amtskommunen kan efter forhandling med amtsrådskredsens kommuner opfylde den nævnte forpligtelse ved at indgå overenskomst med en eller flere kommuner om, at den omhandlede specialundervisning og specialpædagogiske bistand indrettes som led i de almindelige folkeskolers virksomhed. Amtskommunen kan endvidere indgå overenskomst med staten, private skoler eller institutioner eller med en anden amtskommune om den specialundervisning og anden specialpædagogiske bistand, som amtskommunen skal sørge for....«

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 130 stemmer mod 15 (FP), medens 5 (VS) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Helle Degn (S), Børge Halvgaard (FP), Helge Bundgaard Nielsen (V), Karen Højte Jensen (KF), Marianne Bentsen-Pedersen (SF), Ole Vig Jensen (RV), Birgith Mogensen (CD), Christian Christensen (KrF) og Alfred Hansen (DR)