L 134 Lov om udnævnelse af biskopper og om stiftsbåndsløsning.

Af: Kirkeminister Jørgen Peder Hansen (S)
Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 238 af 04-06-1980
Efter 1. behandling henvist til kirkeudvalget.

Loven indeholder regler om en decentralisering af valgproceduren ved bispevalg, således at denne procedure, der omfatter modtagelse af kandidatanmeldelser, udsendelse af stemmesedler samt modtagelse og optælling af de afgivne stemmer, fremtidig er henlagt til vedkommende stiftsøvrighed.

Endvidere indeholder loven en bestemmelse om, at der nedsættes et valgudvalg med 3 medlemmer, der vælges blandt provstiudvalgsmedlemmerne i stiftet, og som sammen med vedkommende stiftsøvrighed skal udgøre valgbestyrelsen.

Antallet af stillere er endvidere ændret til at skulle udgøre mindst 75 og højst 150.

Den tidligere gældende ordning, hvorefter der krævedes to tredjedele af de afgivne stemmer, for at en kandidat skulle indstilles til udnævnelse, er ændret til, at en kandidat, der har fået absolut flertal, dvs. over halvdelen af de afgivne stemmer, altid skal indstilles til udnævnelse.

Ved lovforslagets 2. behandling blev der vedtaget et af kirkeministeren stillet ændringsforslag, hvorefter loven finder anvendelse på bispevalg, hvortil kirkeministeren indkalder kandidatanmeldelser den 1. juni 1980 eller senere.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 143 stemmer; 6 (VS) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Kirsten Andersen (S), Peder Sønderby (V), Ernst B. Schmidt (FP), Johannes Burgdorf (KF), Lilli Gyldenkilde (SF), Ole Vig Jensen (RV) og Jens Kristian Steffensen (KrF)