B 130 Folketingsbeslutning om folketingets samtykke i henhold til grundlovens § 57 (Maisted).

Af: Justitsminister Henning Rasmussen ()
Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Vedtaget
I skrivelse af 1. maj 1980 anmodede justitsminister Henning Rasmussen om folketingets samtykke efter grundlovens § 57 til, at der kunne rejses tiltale mod folketingsmedlem Ole Bøg Maisted for overtrædelse af skattekontrolloven.

Andragendet blev i overensstemmelse med forretningsordenens § 25, næstsidste pkt., henvist til udvalget for forretningsordenen, der - efter at have behandlet sagen - den 9. maj 1980 afgav en betænkning (B. sp. 785), hvori udvalget enstemmigt indstillede, at folketinget gav samtykke til, at justitsministerens anmodning imødekommedes. En mindretalsudtalelse fra fremskridtspartiets medlemmer af udvalget indeholder følgende tilføjelse til udvalgets indstilling:

»Det er et ofte fremført synspunkt, at Danmark er et retssamfund. Et samfund, hvor borgerne bliver behandlet ens uafhængigt af social status og uafhængigt af politisk eller religiøst tilhørsforhold.

Formodentlig deler et flertal af den danske befolkning fortsat dette synspunkt, men alt tyder på, at der i det sidste årti er opstået en stærkt voksende fornemmelse af, at der bag »retssamfundets« facade skjuler sig et organiseret betydeligt magtmisbrug og ofte politisk styret i et omfang, der gør retssikkerheden til en illusion.

Den pågældende sag giver i sig selv ikke mulighed for at efterprøve dette synspunkt, men ved sammenligning mellem to ensartede sager er der mulighed for at kontrollere, om retssamfundet er en realitet eller blot en fiktion.

Ole Maisteds skattesag sammenholdes derfor med skatte- og afgiftsminister Karl Hjortnæs' skattesag. De to sager er helt sammenlignelige.«

Mindretalsudtalelsen indeholder herefter en gennemgang af de to skattesager og afsluttes med følgende udtalelse:

»Konklusionen af denne sammenligning bliver uundgåeligt, at der kun er én forklaring på denne enorme forskelsbehandling, nemlig at Karl Hjortnæs er socialdemokrat, mens Ole Maisted er valgt af fremskridtspartiet.

Forskelsbehandlingen illustrerer således, at Danmark ikke i dag med rimelighed kan karakteriseres som et retssamfund, og mere end antyder den organiserede offentlige kriminalitet i kulisserne.«

Som bilag til betænkningen var optrykt justitsministerens skrivelse af 1. maj 1980 samt et denne skrivelse bilagt udkast til anklageskrift.

Eneste behandling af indstilling fra udvalget for forretningsordenen fandt sted 14. maj (F. sp. 9584). Under forhandlingen tog alene Thorndahl (FP) ordet, og han uddybede herunder mindretalsudtalelsen i udvalgsbetænkningen.

Udvalgets indstilling vedtoges enstemmigt med 102 stemmer.
Partiernes ordførere
Uffe Thorndahl (FP)