L 60 Forslag til lov om ændring af lov om vurdering af landets faste ejendomme.

(Kontantvurdering).

Samling: 1977-78
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Lovforslaget gik ud på at gennemføre en anden vurderingsform, således at værdiniveauet ved vurderingen af fast ejendom skulle omregnes til værdiniveauet ved kontantkøb. Det blev også foreslået, at kontantprisen også skulle lægges til grund ved ansættelsen af grundværdien.

Iflg. bemærkningerne til lovforslaget skulle kontantprisen fastlægges på flg. måde, idet der rent lovteknisk blev foreslået indsat 3 nye stykker i § 6 i lov om vurdering af landets faste ejendomme:

»Kontantvurderingen kan ikke baseres på oplysninger om priserne ved faktiske ejendomssalg på kontantbetalingsvilkår, idet sådanne salg forekommer så sjældent, at de ikke kan udgøre et forsvarligt grundlag for fastsættelsen af vurderingsniveauet. Vurderingen må derfor baseres på de oplysninger, der foreligger om ejendommenes priser i handel og vandel, således som de er fastsat af parterne i salget på grundlag af den faktiske prioritering. Omregningen af dette faktiske salgsprisniveau til kontantprisniveau sker ved at kursansætte den del af salgsprisen, som ikke erlægges kontant.

Ifølge § 6, stk. 3, fastsætter ministeren for skatter og afgifter efter indstilling fra ligningsrådet de nærmere regler for denne omregning.

Bestemmelsen i § 6, stk. 4, forudsætter, at vurderingen foretages af vurderingsrådene efter de hidtil anvendte principper, dvs. efter sædvanlige prioriteringsforhold. De derved konstaterede værdier omregnes derefter til kontantværdiansættelser. Omregningen sker efter kursværdien af de solgte ejendommes prioriteter, opgjort i statsskattedirektoratets salgsstatistik. Omregningen skal ske på edb-centralerne efter ligningsrådets nærmere anvisning.

I meddelelsen til ejere og myndigheder gives kun oplysning om den ansættelse, der fremkommer efter omregningen.

Under hensyn til, at vurderingsniveauet fastlægges med udgangspunkt i salgsprisniveauet i det sidste halvår forud for vurderingsterminen, findes det naturligt at beregne kursværdierne på realkreditobligationer og sælgerpantebreve efter gennemsnitskurserne i samme tidsrum.

Der fastsættes omregningsfaktorer for hver ejendomsgruppe, der er omfattet af statsskattedirektoratets salgsstatistik, så vidt muligt for de enkelte skyldkredse.

Af hensyn til ligeligheden i vurderingerne, jfr. princippet i § 3, foreslås det, at de omregningsfaktorer, der anvendes ved en almindelig vurdering, også skal anvendes ved årsomvurdringer og vurderinger i medfør af §§ 4 og 4 A i tiden indtil næste almindelige vurdering.«

Lovforslaget foreslog, at ændringen skulle gælde fra og med 17. almindelige vurdering.

Skatte- og afgiftsudvalget, hvortil lovforslaget henvistes efter 1. behandling, afgav ikke betænkning herover inden folketingsårets udløb.
Partiernes ordførere
Karl Nielsen (S), Kirsten Jacobsen (FP), Aksel Pedersen (V), Niels Bollmann (CD), Hagen Hagensen (KF), Ole Olsen (SF), Kaj Hansen (DKP), Svend Hjortlund Christensen (DR), Arne Bjerregaard (KrF), Bernhard Baunsgaard (RV) og Mikael Lennart Waldorff (VS)