L 177 Forslag til lov om ændring af lov om særlig indkomstskat m. v.

Af: Ole Olsen (SF) , Ole Henriksen (SF) og Gert Petersen (SF)
Samling: 1977-78
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Lovforslaget tilsigtede at ophæve den gældende fritagelsesbestemmelse for beskatning af særlig indkomst ved salg af visse ejerboliger. Samtidig foreslås en skærpelse af reglerne for beregning af den skattepligtige fortjeneste efter en række nærmere angivne principper:

1. Fortjeneste ved enhver afståelse af fast ejendom beskattes med kapitalvindingsskat, medmindre ejendommen er erhvervet som led i ejerens erhverv eller i spekulationshensigt.

2. Ved ejendomme erhvervet før 1. april 1977 skelnes der mellem den fortjeneste (a), der ligger inden for ejendomsværdien ved 16. almindelige vurdering, og den fortjeneste (b), der ligger ud over 16. almindelige vurdering.

For så vidt angår fortjeneste (a) beregnes den som forskellen mellem ejendomsværdien ved 16. almindelige vurdering og anskaffelsessummen. Anskaffelsessummen reguleres efter de hidtidige regler. Det betyder, at den værdistigning, som allerede er sket, praktisk taget beskattes efter de hidtidige regler. Fortjeneste (a) reduceres med den del af det samlede kurstab (respektive kursgevinst), som ejeren konstaterer ved afståelsen, og som forholdsmæssigt kan beregnes således, at den svarer til den del af værdistigningen, der ligger inden for 16. almindelige vurdering.

For så vidt angår fortjeneste (b) beregnes den som forskellen mellem afståelsesvederlaget (salgssummen) og ejendomsværdien ved 16. almindelige vurdering. Fortjeneste (b) reduceres med værdien af de forbedringer, der er sket efter tidspunktet for 16. almindelige vurdering. (Dette svarer til, at fortjeneste (a) efter de hidtidige regler er reduceret med forbedringer forud for 16. almindelige vurdering). Fortjeneste (b) reduceres også med den resterende del af det samlede kurstab. Denne resterende del af kurstabet svarer til værdistigning ud over 16. almindelige vurdering.

Den samlede fortjeneste er herefter summen af fortjeneste (a) og fortjeneste (b). Den skal så blot reduceres med ejerens dokumenterede omkostninger i forbindelse med afståelsen (mæglersalær, advokatsalær m. v.)

3. For ejendomme erhvervet efter 1. april 1977 beregnes fortjenesten som forskellen mellem afståelsesvederlaget (salgssummen) og anskaffelsessummen. Fortjenesten skal reduceres med værdien af forbedringer, med ejerens kurstab i forbindelse med afståelsen og med hans omkostninger til mægler, advokat m. v. i forbindelse med afståelsen.

4. Ved førstegangsafståelse af en ejerlejlighed beregnes fortjenesten principielt som alle andre afståelser af fast ejendom. Men hvis den pågældende ejendom er anskaffet før 1. april 1977, beregnes fortjeneste (a) og fortjeneste (b) (jvf. punkt 2 i det foregående) med udgangspunkt i den seneste almindelige vurdering forud for eventuel udstykning af den pågældende ejerlejlighed. Det betyder i praksis, at hele den værdistigning, som er sket efter udstykningen, beskattes efter de skærpede regler.

5. Kapitalvindingsskatten beregnes som hidtil som 50 pct. af den skattepligtige fortjeneste med et skattefrit bundfradrag på 6.000 kr.

6. De skærpede regler for beregning af den skattepligtige fortjeneste anvendes ved alle afståelser, der sker fra og med 1. januar 1978.

I de ledsagende bemærkninger henvistes til, at der efterhånden hersker bred politisk enighed om, at der bør ske en eller anden form for inddragelse af de store kapitalgevinster på jord og fast ejendom.

Skatte- og afgiftsudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget inden folketingsårets udløb.
Partiernes ordførere
Mogens Camre (S), Leif Glensgård (FP), Aksel Pedersen (V), Niels Bollmann (CD), Hagen Hagensen (KF), Ole Olsen (SF), Ib Christensen (DR), Kaj Hansen (DKP), Arne Bjerregaard (KrF), Bernhard Baunsgaard (RV) og Mikael Lennart Waldorff (VS)