L 220 Forslag til lov om ændring af færdselsloven.

(Periodisk syn af personbiler).

Af: Justitsminister Orla Møller (S)
Samling: 1976-77 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Ifølge den gældende færdselslov kan der kun fastsættes bestemmelser om periodisk eftersyn af vare- og lastkøretøjer, af udrykningskøretøjer samt af motorkøretøjer, der benyttes erhvervsmæssigt til befordring af personer, udlejes uden fører eller benyttes til øvelseskørsel.

I lovforslaget foreslås det at gøre bemyndigelsen generel, således at der kan fastsættes bestemmelser om periodisk syn af alle motorkøretøjer og påhængskøretøier hertil. Herved bliver det muligt at fastsætte bestemmelser om periodisk syn af personbiler.

Det er tanken at udnytte bemyndigelsen til at indføre periodisk syn hvert 2. år af personbiler, der er mere end 5 år gamle. Herudover vil man opretholde de allerede gældende regler om periodisk syn af vare- og lastbiler m. v. Til gengæld vil de nugældende bestemmelser om tvungne ejerskiftesyn for personbiler, der er mere end 5 år gamle, blive ophævet.

Forslaget fremsattes i folketingets ekstraordinære mødeperiode i august som et led i en række forslag, fremsat dels af regeringen, dels af forskellige partier. Forslagene behandledes sammen ved første behandling og er anført samlet under behandlingen af forslag til lov om ændring af merværdiafgiftsloven. (Forhøjelse af afgiften), se A. I. 2. samling nr. 103. Størstedelen af forslagene gennemførtes som den kriselovgivning, der blev resultatet af et forlig, indgået mellem partierne S, V, KF og RV.

Retsudvalget, hvortil lovforslaget henvistes, afgav ikke betænkning herover inden samlingens slutning.
Partiernes ordførere
Svend Auken (S), Henning Christophersen (V), Poul Schlüter (KF), René Brusvang (CD), Gert Petersen (SF), Freddy Madsen (DKP), Niels Helveg Petersen (RV), Jens Møller (KrF) og Ib Christensen (DR)